8 unge mennesker har “gået til kok”, og forløbet blev afsluttet onsdag aften med et brag af en middag. Det var imponerede gæster, der kunne sætte sig til et smukt veldækket bord og få serveret en særdeles flot og lækker menu.
Vi mødte de unge mennesker og deres læremestre, under de store forberedelser.
– Det var faktisk under en svampefestival med 7 andre restauranter, at ideen opstod – at takke ja til at gå ind i et projekt som dette, fortæller Kaare Byskov, indehaver af Dine & Wine i Vejers.
Og i samarbejde med Varde Ungdomsskole og ProVarde blev der etableret et hold på 8 unge mennesker, der gerne ville gå til håndværk: Mesterkok Junior.
– Det har været helt skægt; det giver meget til huset at få denne form for energi ind i køkkenet, lyder det fra Kaare Byskov, der fortsætter: Det tidlige forår er jo en lidt stille periode her i strandbyerne, og man kan roligt sige, at stilheden forsvandt. De unge mmensker har kastet sig ud i opgaverne og været virkelig engagerede og nysgerrige. Jeg håber naturligvis, vi har givet dem et godt indtryk af branchen, og at nogle af dem kunne få lyst til at søge ad denne vej.
“Vil I med ud og prøve at sable champagne…?” Vi bliver afbrudt af tjeneren Daniel Valentin Hansen, der kommer ud fra køkkenet med sabel og boblevand, og to drenge melder sig straks. De får en lektion i, hvordan, man gør, og så kaster de sig ellers ud i opgaven, hvilket i første gang afstedkommer en smadret flaske.
“Prøv igen,” lyder det fra Daniel, og vupti har drenege sablet to flasker champagne smukt og flot.
– Det handler om teamwork, det er noget af det vigtigste at lære de unge mennesker. Der kan være travlt i et køkken, og derfor er teamwork så vigtigt, så det har vi arbejdet ud fra. Og så har de været delt op på hold, hvor eleverne har arbejdet med borddækning, selve menuen og det helt grundlæggende kokkearbejde.
I dag står menuen blandt andet på Creme Brulee a la Dine & Wine med flamerede frugter, og det her med at flambere, er flere af eleverne meget imponerede af.
– Det er skægt at få lov at prøve, jeg er meget glad for, at jeg meldte mig til dette hold. Jeg har fået virkelig meget ud af det, siger en af eleverne, Ramin, der til daglig går på Blåvandshuk Skole.
Og kammeraten Villads er enig: Vi er tre venner, der blev enige om at prøve det her, og det har været vildt sjovt, vi har fået lov til at prøve en masse ting, og så har vi lært rigtig meget om god mad.
Begge er de enige om, at det sagtens kan være, de vil søge indenfor området på et tidspunkt.
Eleverne bliver kaldt i køkkenet, tidsplanen skal overholdes, og vi ønsker alle en fantastisk aften…
Fotos fra aftenen (ProVarde)