Guide til at skifte partikelfilter og oliefilter

Din bil er en værdifuld investering, og som enhver anden værdifuld investering skal den passes godt på. Regelmæssig udskiftning af olie- og partikelfilter er en af de vigtigste ting, du kan gøre for at holde din bil i god stand.

Det kan være et beskidt arbejde at skifte bilens oliefilter og partikelfilter, men det er et arbejde, der skal udføres regelmæssigt for at holde køretøjet kørende uden problemer. I denne guide hjælper vi dig gennem processen med at skifte begge filtre, så du kan få arbejdet gjort hurtigt og nemt.

Hvad er oliefilterets og partikelfilterets funktion?

Hvis du ikke er bekendt med disse to komponerer i din bil, så lad os først slå fast, hvilken funktion de har for din bil.

Oliefilteret er ansvarligt for at opsamle urenheder i motorolien, f.eks. støv, metalpartikler og andre forurenende stoffer. Disse urenheder kan forårsage motorskader, hvis de ikke fjernes fra olien. Partikelfilteret er på den anden side ansvarlig for at fange sod og andre forurenende stoffer fra udstødningsgassen. Disse forurenende stoffer kan frigives ud i atmosfæren, hvis filteret ikke fungerer korrekt.

Hvornår skal du skifte din bils oliefilter og partikelfilter?

Hvor ofte du skal skifte bilens oliefilter og partikelfilter afhænger af bilens mærke og model samt dine kørevaner. En god tommelfingerregel er dog, at du bør skifte bilens oliefilter hver 10.000-15.000 kilometer og partikelfilteret noget sjældnere.

Du vil også kunne læse om dette i din instruktionsbog, hvis du er i tvivl.

Er det lovpligtigt at have partikelfilter og oliefilter?

Ja det er lovpligtig at have et partikelfilter, hvis du har en dieselmotor. Dieselmotorer skal være udstyret med partikelfiltre, som er med til at opsamle sod og andre partikler, inden de frigives til atmosfæren.

Oliefiltre er også obligatoriske for de fleste køretøjer, men der er dog nogle undtagelser. Nyere biler med syntetisk olie behøver f.eks. ikke nødvendigvis at skifte oliefilteret så ofte.

Partikelfiltre og oliefiltre spiller en vigtig rolle for at beskytte miljøet og sikre, at din bil kører problemfrit.

Sådan skifter du et oliefilter og et partikelfilter

Når det er tid til at skifte bilens oliefilter og / eller partikelfilter, er processen faktisk ret enkel. Hvis du har modet på at gøre det selv, så er det ganske nemt. Hvis du derimod er usikker, så er der hjælp at hente.

Her er de trin, du skal følge, hvis du skal have skiftet dit partikelfilter:

  1. For at skifte partikelfilteret skal du først finde det under motorhjelmen på din bil. Det vil være en lille, cylindrisk enhed, som normalt er placeret nær luftindtaget. Hvis du har mulighed for det, så skal du få hævet din bil op, så du bedre kan komme til.
  2. Når du har fundet det, skal du skrue huset af og fjerne det gamle filter. Hvis du bare vil rense dit filter, så kan du nemt skylle den ren for sod med en højtryksrenser.
  3. Tag nu dit nye filter og sæt det ind i huset, og sørg for, at det sidder korrekt på plads. Skru huset på igen, og sørg for, at det sidder godt fast.

Her er de trin, du skal følge, hvis du skal have skiftet dit oliefilter:

  1. For at skifte oliefilteret skal du finde det under din bil. Det vil være en lille, cylindrisk enhed, som normalt er placeret i nærheden af oliekarret. Hav gerne en lille balje klar, der kan opsamle al olie, der drypper ud, når du fjerner det gamle filter.
  2. Når du har fundet det, skruer du huset af og fjerner det gamle filter. Hvis der er olie tilbage i huset, skal du bruge en ren klud til at tørre den af. Tør eventuelt også området af med en klud, så der ikke sidder olierester.
  3. Tag nu dit nye filter, og sæt det i huset, og sørg for, at det sidder korrekt på plads.

Udskiftning af bilens oliefilter kan godt svine en smule, og derfor bør du hoppe i noget praktisk arbejdstøj. Derudover kan du med fordel anvende både briller og handsker for at beskytte henholdsvis øjne og hænder. Der er jo ingen grund til at få olie på hænder og i ansigtet, vel?

Hvis du følger ovenstående vejledninger nøje, så vil du hurtigt kunne klare udskiftningen af det givne filter, hvad end det er partikelfilteret eller oliefilteret, der står over for en udskiftning.

Du kan læse mere under denne artikels kilder:

https://www.autodoc.dk/reservedele/oliefilter-10359

https://www.autobutler.dk/wiki/diesel-partikelfilteret-lovpligtigt

 

Sponsoreret indhold