Guldregn over Nymindegab og flere cykler til Fanø

LAG Fanø-Varde har indstillet ni projekter i årets første ansøgningsrunde til at modtage godt 1,3 mio. kroner i EU-støtte. LAG Fanø-Varde modtog i alt ti ansøgninger fra lokale virksomheder og foreninger, heraf ni projekter er blevet prioriteret til helt eller delvist støtte.

Foto: Marianne Milter Bay, Indehaver af Fanø Bikes og Fanø Firmaevent, modtager LAG-midler til at investere i en ”Fanø-app” og flere cykler til udlejning

I Varde Kommune var det særligt den lille landsby Nymindegab i kommunens allernordligste del, som nød bestyrelsens gunst. Nymindegab kaldes nogle gange en af Varde Kommunes skjulte perler, men LAG bestyrelsen fik for alvor øjnene op for landsbyen, som samlet fik tildelt næsten ½ mio. kr.

Forperson Preben Friis-Hauge udtaler:

”Nymindegab tiltrak i denne runde vores opmærksomhed med to spændende projekter af ret forskellig karakter. En af landsbyens almennyttige foreninger, V6’s Venner, ønsker at bevare det historiske skib V6, som ligger i vandkanten ved de smukke Esehuse. Skibet udgør en vigtig del af Nymindegabs historie som tidligere fiskeriby, men skibet trænger til en kraftig renovering for at kunne komme ud at sejle igen, og det har vi givet 175.000 kr. til. Samtidig har et par af landsbyens driftige iværksættere fra virksomheden Local Food ApS fået 300.000 kr. til at skabe et nyt og bæredygtigt butiks- og cafekoncept i byens tidligere købmandsforretning. Butikken skal styrke det lokale fødevaremarked, reducere madspild og fremme miljøvenlige værdier. I bestyrelsen anser vi begge projekter som vigtige i den positive udvikling, der er i gang i den nordligste del af Varde Kommune.”

Yderligere tre projekter fra Varde Kommune indstilles til endeligt tilsagn hos Bolig- og Planstyrelsen, som administrerer LAG-ordningen:

Starup Auto, som ligger i landsbyen Starup-Tofterup, får tildelt 175.000 kr. til at energioptimere og renovere en udtjent bygning til at blive et moderne autoværksted for servicering af el-biler. En del af renoveringen består i at etablere solceller og varmepumpe.

Den selvejende institution NATUR-HUSET er et moderne kulturhus skabt af frivillige i den tidligere brugs-bygning i Starup-Tofterup. NATUR-HUSET får 100.000 kr. til at udvide ungdomsklubben, som oplever stor søgning fra områdets unge, ligesom en del af bevillingen skal bruges til at skabe ekstra plads til husets iværksætterkontorer.

Tømrerne Rasmus ApS ønsker at gå i front, når det gælder asbesthåndtering. De ønsker derfor at investere i en specialdesignet asbestvogn, som både er til eget brug og til udlejning til områdets lokale håndværkere og virksomheder. Tømrervirksomheden får 55.000 kr. til projektet.

På Fanø havde fire ansøgninger på hver sin måde fokus på øens stedbundne kvaliteter og indstilles derfor til støtte af deres projekter.

Fanø Firmaevent ønsker at styrke Fanøs image som en attraktiv cykel-ø. Virksomheden har i nogle år tilbudt cykeludlejning til øens turister fra ubemandede cykelstationer via en app. Denne funktion lægges med projektet over i en ny ”Fanø-app” med nyt design og funktionalitet, ligesom der skal investeres i både børne- og elcykler for at imødekomme efterspørgslen af disse produkter. LAG Fanø-Varde giver 175.625 kr. til projektet.

KFUM Spejderne på Fanø tildeles 200.000 kr. til nyt tag og klimaskærm på deres spejderhus, Spejderborgen. KFUM spejderne på Fanø ønsker at give deres bygninger en grønnere profil, og en vigtig del af denne proces er udskiftning af det oprindelige tag på bygningen.

iVÆRKstedet Fanø er en frivillig forening, som ønsker at styrke iværksætterkulturen på Fanø. Foreningen har via Fanø Kommune fået stillet lokaler til rådighed til et kontorfællesskab, og LAG Fanø-Varde giver 50.000 kr. til at løfte kontorets faciliteter med bl.a. en lydisoleret telefonboks og diverse kontorartikler.

LAG Fanø-Varde tildeler 86.776 kr. til Fanø Chokolade til nyt produktionsudstyr. Investeringerne skal hjælpe virksomheden med at imødekomme en stigende efterspørgsel og muliggøre en udvidelse af det nuværende sortiment med flere produktlinjer. Investeringen i nyt udstyr skal gøre produktionen mere effektiv og hjælpe med at reducere spild.

”Jeg fornemmer, at de lokale på Fanø har købt ind på de indsatsområder, som danner grundlaget for LAG Fanø-Vardes udviklingsstrategi. På Fanø har vi modtaget fem ansøgninger af rigtig høj kvalitet, og det krævede grundige drøftelser at få fordelt midlerne på fire projekter. Det lover godt for fremtidige ansøgningsrunder” udtaler næstforperson i LAG Fanø-Varde, Gitte Bang.

Indsatsområderne i LAG Fanø-Vardes udviklingsstrategi er:

  • Grønne lokalsamfund
  • Bæredygtig og stedbunden turisme som gavner lokalsamfundet
  • Et godt hverdagsliv med fokus på unge og børnefamilier

Næste ansøgningsrunde har frist 20. juni kl. 12.00 2025, hvor der er ca. 1,3 mio. kr. til uddeling.

Der vil i forbindelse med fristerne blive afholdt informationsmøder for nye ansøgere, ligesom LAG-koordinator Lisbeth Højvang Linding altid kan kontaktes for råd og vejledning.

Fakta:

LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, der vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram og fra nationale midler, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

 

Kontaktoplysninger ved yderligere spørgsmål:

Forperson Preben Friis-Hauge, tlf. 60 21 45 44, mail: prfh@varde.dk

Næstforperson Gitte Bang, tlf. 21 13 80 15, mail: gitte@bangkommunikation.dk

LAG-koordinator Lisbeth Højvang Linding, tlf. 20 58 56 72, mail: lisl@varde.dk

 

 

 

Pressemeddelelse fra LAG Fanø-Varde, marts 2025