Kathrine Møller Thomsen synger sig ud af sorgen

23-årige Kathrine Møller Thomsen har det seneste år arbejdet på sit eget album “The Color of Sorrow”, der omhandler sorg og sætter ord på de følelser, der opstår, når man mister et nærtstående familiemedlem.

Kathrine Møller Thomsen er opvokset i Varde, men bor nu i Esbjerg.

For tre år siden valgte hendes far at tage sit eget liv, hvilket betød, at Kathrine stod tilbage med et enormt tomrum og en frustration, som hun ikke vidste, hvor hun skulle gøre af.

–  Det var et mega, stort tab og jeg var tynget af sorg, da min far døde.

–  Jeg var lige flyttet til Esbjerg med min kæreste, så det vendte totalt op og ned på min hverdag, fortæller Kathrine, som havde en nær relation til sin far.

Kathrine havde et meget nært forhold til sin far. Her ses hun med ham, da hun var helt lille.

–  Derfor havde jeg en del frustrationer og form for skyldfølelse, som jeg heldigvis har arbejdet med. For det fyldte ret meget i starten. For hvorfor havde jeg ikke set det komme. Hvorfor så jeg ikke, at han havde det så skidt. Jeg vidste godt, at han havde en depression, men ikke at den var så stor.

Trods den store sorg skulle hendes hverdag jo køre videre med skole og fritidsjob, men hun var forvirret.

–  Ja for hvordan skulle jeg forholde mig. Hvornår skulle jeg starte i skole eller på arbejde igen. Og hvordan skulle jeg forholde mig overfor andre? Jo, der var mange spørgsmål.

Kreativiteten udfoldede sig

Fire måneder efter faderens dødsfald kom Kathrine ind på MGK (Musik Grundkursus Esbjerg).

–  Det er et kursus, der klæder én på til forberedelsesprøven, og man kan ta op til tre år på dette kursus.

–  Jeg var heldig at komme ind, da en anden sprang fra.

–  Her fik jeg lov til at udfolde min kreativitet og nye døre åbnede sig. Jeg besluttede mig for at arbejde med sorgen på en anden måde, nemlig igennem min musik.

Siden dette kursus er Kathrine begyndt at læse til sygeplejerske.

–  Jeg brændte jo for at give omsorg for andre, som også har mistet og stod i samme situation som mig. Derfor begyndte jeg at læse til sygeplejerske. For man kan jo ikke være sygeplejerske i sin fritid, men man kunne godt være musiker i fritiden.

Så i fritiden er hun ofte ude at spille til private arrangementer og fester sammen med sin kæreste, som går på Esbjerg Musikkonservatorium.

Derudover er hun stadig med i projektet The Color of Sorrow sammen med andre fra musikmiljøet i Esbjerg.

Kathrine er ofte ude at spille til private arrangementer og fester sammen med sin kæreste, Dennis Iversen.

Hvad er dit mål med det her?

–  Det er et rigtigt godt spørgsmål. Det er ikke at komme på en stor scene, men det at komme ud at spille nogle koncerter og få sat ord på nogle af de ting, det er svært at tale om. Og for nogle mennesker er det måske nemmere at lytte end snakke og nogen har svært ved at sætte ord på de følelser, de sidder med

–  Så hvis jeg kan gøre det nemmere for nogen at starte dialogen, så har jeg nået det mål, jeg gerne vil.

Vil skabe mere fokus

Alle oplever at miste på et tidspunkt. Alle er pårørende, venner eller bekendte til nogen der mister. På trods af det er der stadig stor berøringsangst omkring det.

–  Jeg vil derfor skabe mere fokus på dette emne, da jeg er overbevist om, at hvis vi bliver bedre til at gå i dialog med hinanden om de rigtig svære ting, er det også en nemmere at komme igennem sorgen. Det har jeg mærket på min egen krop, fortæller Kathrine Møller Thomsen.

Og selvom det nu er tre år siden, hendes far døde, tænker hun stadig meget på ham.

–  Tabet er stadig enormt hårdt og det vil følge mig resten af livet. Men jeg har fundet en måde at leve med det på. Jeg er blevet mere åben og tager mig tid til at snakke om det. Derudover er vi meget åbne i min familie og hvis vi har brug for at tale om det, så gør vi det. Og det kan jeg mærke, har hjulpet mig.

–  Så jeg har mange hårde dage men også mange gode dage. Jeg har jo også brugt et år på denne musik og jeg har bearbejdet en hel del ting omkring min far. Derfor her jeg brugt projektet som terapi for mig selv og som et frirum til ligesom også at lave dette projekt. Så musikken har været en del af min sorgproces.

Musikken har været en stor hjælp i terapien for Kathrine.

Hvad gør du så i dag, når du har det mest skidt?

–  Så snakker jeg med de mennesker der er tætte på mig. Venner og familie. Eller også sætter jeg mig ned og skriver sange eller tekster, om de refleksioner jeg gør mig.

Gennem projektet er der kommet syv numre, der bliver udgivet på Spotify sidst på året. Derudover er hun i gang med at planlægge en turne i Esbjerg/Varde og omegn.

–  Men jeg giver min debutkoncert i Sct. Jacobi Kirke tirsdag den 22. september kl. 19.30. Fra samme kirke som min far blev bisat, slutter Kathrine Møller Thomsen.

Kathrine er klar til sin debutkoncert i Sct. Jacobi Kirke tirsdag den 22. september kl. 19.30