XL-BYG Outrup giver gode storm-råd:
Men hvordan opstår en storm i Danmark egentligt? En storm er resultatet af temperaturforskelle i kold og varm luft, som skaber et lavtryk. Kold luft er tung, mens varm luft er let, og da varme skaber bevægelse, resulterer dette i, at molekylerne spredes i luften. Der bliver større afstand mellem de enkelte molekyler og dermed også færre luftmolekyler pr. m3. Når den varme luft kommer i bevægelse og stiger til vejrs, skabes der luftmangel, og trykket falder. Det er dette fænomen, vi kender som lavtryk. Disse lavtryk vil, udover meget vind, ofte også bringe en del nedbør med sig, da den varme luft afkøles i luften og heraf dannes skyer og regn.
Hvad er en storm?
En storm defineres som en blæst, der vindstødsmæssigt er kraftigere end kuling. På beaufort-skalaen, der blandt andet beskriver vindstyrke, vindens betegnelse og påvirkning på land, skelnes der mellem storm og stærk storm. Ved storm kan der ske betydelige skader på træer og huse, hvor der ved stærk storm vil ske talrige ødelæggelser.
Hvor mange m/s er storm?
Det kan være svært at skelne mellem, hvornår vi oplever hård vind og en decideret storm. Ved ”almindelig” storm vil vindstyrken være mellem 24,5 og 28,4 m/s. En stærk storm er kraftigere og kan have en vindstyrke på helt op til 32,6 m/s. Alt herover karakteriseres i henhold til DMI.dk som orkanstyrke, der forårsager voldsomme ødelæggelser.
Hvad kan du gøre, før uvejret rammer?
I de fleste tilfælde bliver kraftig storm varslet i både nyhederne, på DMI.dk og måske endda via en SMS-service fra dit forsikringsselskab. For at sikre dig selv, dit hus og dine ejendele bedst muligt er der en række ting, du kan gøre, før stormen rammer:
-
Sørg for, at dine tagantenner er fastgjort ordentligt.
-
Fastgør så vidt muligt løse tagsten og tagplader.
-
Tag havemøbler og parasol ind i skuret eller ned i kælderen. Har du ikke mulighed for det, kan du afdække og fastholde dine havemøbler eller parasol med en stærk presenning, der forhindrer, at de blæser rundt og udgør en fare.
-
Sørg for, at eventuelle hegn og plankeværk står fast.
-
Tag en status på de træers tilstand, der står nær dit eller naboens hus. Overvej om sikkerheden øges, hvis store træer fældes. Fjern rådne og løse grene.
-
Undgå betydelige skader på dit og nærtliggende naboers huse og haver ved at stormsikre din trampolin med jordankre.
-
Sørg for at have en aftale med naboer om hjælp, hvis du ikke er hjemme, når stormen rammer.
Hvad kan du gøre, efter stormen er passeret?
Når stormen er passeret, er det tid til at vurdere omfanget af skaderne, den kan have bragt med sig. Vi har samlet vores bud på ting, du skal tage en status på lige umiddelbart efter, stormen er passeret:
-
Få et overblik over eventuelle skader og deres omfang
-
Dæk ødelagte vinduer eller drivhuse med materialer som træ, plastik eller andet, der kan beskytte mod vind og nedbør.
-
Er der kommet huller i dit tag, kan du midlertidigt dække dem til med en slidstærk presenning, indtil du har mulighed for at lave en permanent skadesløsning.
-
Undgå en mulig vandskade ved at fjerne møbler og afdække ting, der befinder sig lige under hullet i taget.
-
Har der været strømsvigt, bør du tjekke din fryser og køleskab og kassere varer, der har taget skade. Flyt brugbare varer til nabo, familie eller venner midlertidigt.
-
Sørg for at tage billeder og videoer af alt, der er ødelagt, så du er klar til at melde skaderne til din forsikring.
Efter du har skabt dig et overblik over stormens skader, skal du hurtigst muligt tage kontakt til dit forsikringsselskab. I denne forbindelse er det vigtigt, at du har dokumenteret alt, der er ødelagt, ved at tage billeder og eventuelt videoer af det. Undgå at smide noget ødelagt ud, før du har talt med din forsikring.
Da der højest sandsynligt vil være travlt i diverse skadesafdelinger efter en storm, gør du situationen nemmere ved at være godt forberedt. Du kan hjælpe dig selv ved at lave en udførlig liste indeholdende: navn, model, alder, nypris, forventet erstatningsbeløb.
Eftersom stormvejr kan være meget uforudsigeligt, kan man sjældent forberede sig godt nok. Med vores stormvejrstips her har du inspiration til at være på forkant mod kraftigt stormvejr. På XL-BYGs webshop kan du finde flere produkter, som kan være behjælpelige i din skadessikring.
/annonceartikel