Det er ikke kun storforbrugerne, der risikerer af blive syge af alkohol, advarer Kræftens Bekæmpelse.
Risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Men selv et mindre forbrug øger risikoen.
Alkohol kan være sundhedsskadeligt i store mængder. Det kommer nok ikke som nogen overraskelse for de fleste. Der er til gengæld få danskere, der forbinder alkohol med kræft, og de fleste er helt uvidende om, at selv et lille alkoholforbrug kan øge kræftrisikoen.
Når danskerne spørges til, hvilke sygdomme og tilstande alkohol øger risikoen for, er det kun 28 pct., der nævner kræft, og kun 20 pct. svarer, at risikoen for kræft stiger allerede ved et forbrug på 0-10 genstande om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
– Faktisk har de 20 pct. ret, for hvis du vil være helt sikker på, at du ikke har en øget risiko for kræft på grund af alkohol, skal du slet ikke drikke alkohol. Men risikoen stiger med mængden af alkohol, man indtager, det er selvfølgelig meget værre at drikke 15 genstande om ugen end et par stykker, siger Anne Tjønneland, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse har spurgt ca. 3.000 danskere i alderen 18-74 år om deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til alkohol.
10-4 hjælper dig godt på vej
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi højst drikker 10 genstande om ugen og højst fire genstande på samme dag. Og selvom et alkoholforbrug under anbefalingerne også kan øge risikoen for kræft, er de ifølge Kræftens Bekæmpelse et godt pejlemærke, hvis du ikke har lyst til at lægge alkoholen helt på hylden:
– Du har en lav risiko for at få kræft på grund af alkohol, når du holder dig inden for Sundhedsstyrelsens grænser, siger Anne Tjønneland.
Alkohol øger risikoen for mindst 7 forskellige kræftformer
I spørgeskemaundersøgelsen er de 18-74-årige danskere også blevet spurgt til, hvilke kræftformer, alkohol øger risikoen for. De rigtige svar er mundhule, svælg, spiserør, strube, bryst, lever og tyk- og endetarm.
Der er stor forskel på, hvilke kræftformer danskerne forbinder med alkohol. Mange kæder alkohol sammen med leverkræft, når de skal krydse af, hvilke kræftformer, alkohol øger risikoen for, mens kun 12 pct. angiver brystkræft.
Behov for mere oplysning om alkohol og kræft
Kræftens Bekæmpelse ønsker at klæde befolkningen på med mere viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft.
– Det er selvfølgelig et personligt valg, hvor meget alkohol man vil drikke. Men vi vil gerne give danskerne mulighed for at tage stilling til deres alkoholforbrug på et oplyst grundlag, siger Anne Tjønneland.
Ifølge spørgeskemaundersøgelsen mener 76 pct. af danskerne, at der er behov for mere oplysning om, at alkohol øger risikoen for kræft.
—————————————————————————————-
Om spørgeskemaundersøgelsen
Tallene i denne pressemeddelelse kommer fra en spørgeskemaundersøgelse blandt 3.023 danskere i alderen 18-74 år. Dataindsamlingen blev varetaget af analyseinstituttet Voxmeter i perioden 6. maj til 24. juni 2024. Data er nationalt repræsentativt på køn, alder og region. Tallene er publiceret i et notat, der kan læses her: Befolkningens viden om sammenhængen mellem alkohol og kræft
Øvrige resultater fra dataindsamlingen publiceres i rapporten ”Alkoholvaner i Danmark 2024” i november 2025. Sundhedsstyrelsen har ydet økonomisk støtte til dataindsamlingen.