Læserbrev: Forberedt !?

Læserbrev: Sandie Eis Ravn, Borgmesterkandidat Socialdemokratiet Varde Kommune.

Torvegade 11b, 6800 Varde.

 

Der er næppe noget mere frustrerende end at blive tvunget til at opfinde den dybe tallerken igen og igen. Alligevel synes det som om, at det er præcis det, vi som borgere bliver pålagt – gang på gang. Som om vi skal starte forfra hver eneste gang, i stedet for at lære af erfaringerne og bygge videre på dem. Den 19. marts 2025 kunne vi på DR høre om de enorme forskelle i, hvordan de danske kommuner håndterer Beredskabsstyrelsens vejledning om, hvordan vi som borgere skal hjælpe os selv for at klare os bedst gennem en krise. I nogle kommuner er man strategisk forberedt og har et lager til tre dage. I andre kommuner har man kun det, man plejer at have – og intet har ændret sig.

Jeg hylder, at hver kommune har sine egne behov og kontekster, og at man som borger i en given kommune bør have frihed til at kommunen tilpasser sig de bedste løsninger. Men lad os være ærlige: der er simpelthen ingen grund til, at vi ikke deler de gode erfaringer og løsninger, der allerede findes. Hvis ikke vi vidensdeler, hvordan skal vi så kunne forandre noget? Hvis vi ikke lærer af hinanden, bliver vi i stedet fanget i vores gamle vaner og løsninger.

Når forskellen er så tydelig på det kommunale niveau, hvad er så forskellen for den enkelte borger i samme kommune?

Beredskabsstyrelsen opfordrer os til at arbejde sammen og hjælpe vores naboer med at forberede sig, så vi kan klare os selv i krisesituationer. Men hvorfor er vi ikke bedre til at handle på dette på et kommunalt niveau? Hvorfor har vi f.eks. ikke oprettet en særlig overskrift på kommunens hjemmeside – hvor borgere kan hjælpe hinanden med at dele tips og tricks til, hvordan man overlever tre døgn uden strøm? Jeg forstår, at vi alle har forskellige situationer – nogle har solceller, andre har egen vandboring – men langt de fleste er afhængige af de centrale løsninger for både vand og strøm. Og hvorfor skulle vi alle være nødt til at opfinde den solcelledrevne generator to gange?

Jeg har jævnligt i de sidste ni måneder stillet spørgsmål om kommunens beredskab i byrådets møder, særligt med fokus på de sårbare borgere, som kommunen har et direkte ansvar for. Men i sidste ende har kommunen ansvar for alle sine borgere – og en del af det ansvar er at hjælpe borgerne til at hjælpe sig selv. Vi skal ikke bare vente på, at krisen rammer. Vi skal forberede os. Og vi skal gøre det sammen.

Derfor vil jeg tage skridtet videre og arbejde for, at Varde Kommune skabt en plads, der muliggør videndeling mellem borgerne, uden om Facebook og andre sociale medier. Kommunen skal være bindeleddet og vidensbanken i vores fælles forberedelse – et fællesskab, hvor vi kan stå sammen og forberede os på noget, som måske aldrig sker. Hvis vi kan skabe biodiversitetsforbedringer og indsatser som “vild med vilje” sammen, hvorfor kan vi så ikke også forberede os på fremtidens usikkerheder?

Det er på tide, at vi stopper med at vente på, at nogen andre tager ansvar. Dagligdagen er vores ansvar – og det starter med, at vi deler viden og handler sammen.