Læserbrev: Giv os en genåbning, der giver mening

Læserbrev indsendt af Kandidat for kristendemokraterne Inger Marie Kristensen, Jægumsvej 47, 6800 Varde.

Mange familier, skoleelever og efterskoleelever sidder tilbage med en følelse af uretfærdighed i relation til regeringens genåbningsplan. Planen giver ikke mening, og spørgsmålene melder sig: Hvorfor kan vi ikke åbne i Varde Kommune også? Ja, hvorfor kan vi ikke åbne for alle skoler i hele landet og benytte den norske model?

Normalt læner jeg mig op ad eksperternes vurderinger. Normalt kan jeg let affinde mig med en beslutning, der går mig imod. Det kan jeg ikke så let denne gang.

For KD er den mentale sundhed og trivsel alfa og omega. Alle sejl skal sættes ind for, at ALLE børn og unge kan komme i skole.

Det er så forkert, at de ældste elever i folkeskolen, og at efterskoleeleverne ikke kan komme tilbage i skolen. Jo mere indsigt jeg får i, hvad der er beregnet på, og hvad der ikke er beregnet på, jo mere fortvivlende bliver det. Det er en politisk beslutning at beslutte, hvad der skal åbnes og hvordan. Sundhedsmyndighederne kan ikke beregne alt. Der er tilsyneladende meget, der ikke er beregnet på.

Regeringen har et kæmpe ansvar for at være kreativ og at søge inspiration. I Norge har man fx skolerne åbne ved at bruge en trafiklysordning. Grønt lys når der er lav smitte. Her gælder få restriktioner. Gult lys når der er mere smitte. Her gælder noget flere restriktioner og gruppeinddeling af børnene. Rødt lys når smittetrykket er alarmerende. Her bruges massevis af tests. Erfaringerne fra Norge viser, at der sker minimal smitte, når dette system bruges.

Hvilken historie vil der blive skrevet om pandemien i fremtiden i vores land? Er vi dem, der glemte at tage vare på de unges mentale sundhed og trivsel, fordi vi kun fokuserede på smittetal og død?

Det er trist, at Varde Kommune ikke kom med i denne første fase af genåbningen. Det er mit håb, at alle sejl bliver sat til for at presse på hos regeringen.

Men vi må også gribe i egen barm. Smittetallene er stadig foruroligende høje i Varde Kommune. Et tal på 46,1 smittede er bekymrende, og med en engelsk variant, der banker på døren, er der grund til yderligere indsats. Det giver anledning til spørgsmålene: Er vores smitteopsporing i Varde Kommune god nok? Hjælper personalet til med smitteopsporing? Griber vi hurtigt ind, når der er smitte?

Vi borgere må også selv gøre en særlig indsats. Vi må blive endnu bedre til at holde afstand, spritte af og til at overholde myndighederne restriktioner. Lad os vise, at SAMMEN KAN VI I VARDE KOMMUNE.