LAG Fanø-Varde holdt tirsdag den 16. august bestyrelsesmøde med uddeling af sidste projektmidler i den nuværende periode, og helt efter planen blev pengekassen tømt.
Selvom det var de allersidste penge, som skulle fordeles i denne ombæring, og næste step er nedlukning af foreningen, var der ikke meget tristhed at spore hos bestyrelsesmedlemmerne. Der var nemlig mange og gode projekter til vurdering i den sidste ansøgningsrunde. Der skulle en livlig og spændende drøftelse til for at få udvalgt de syv projekter, som kom gennem nåleøjet og nu indstilles nu til endeligt tilsagn hos Bolig og Planstyrelsen.
Tre almennyttige og fire erhvervsprojekter nød fremme:
- Den selvejende institution Assenbækmølle Spejdercenter i Tistrup søger midler til en bæredygtig opvarmningsform til spejdercenteret for at sikre en bedre drift og fremtid for centeret og dets mange brugere. Centeret ønsker at skrotte det eksisterende oliefyr og etablere et jordvarmeanlæg i stedet. LAG Fanø-Varde støtter energioptimeringen med 108.700 kr.
- Iværksætteren Martha Herold Voss fra Ansager er uddannet hesteagronom, og hun står bag firmaet NENUC. Martha Voss har udviklet et innovativt læringsspil, Master of Nutrition, som underviser i hold af heste og rigtig fodring. Hun modtager 100.000 kr. til at få sat spillet i produktion.
- NATUR-HUSET i Starup er i gang med sidste del af et stort ombygningsprojekt i den tidligere brugsbygning, som er under ombygning til et moderne kultur- og aktivitetshus. NATUR-HUSET modtager 100.000 kr. af LAG Fanø-Varde til færdiggørelse af projektet.
- Henrikka Heesgaard fra Starup springer ud som iværksætter med en rullende frisørsalon under navnet Henrikkas Mobile Klippestue. Henrikka modtager 225.000 kr. til udstyr til den rullende frisørsalon.
- DWN Ejendomsselskab ApS ved Gurli og Dennis Nielsen har købt Sig Hotel og er i gang med at udvikle stedet til et moderne kulturhus med mange faciliteter, bl.a. andet overnatning. Parret modtager 82.000 kr. fra LAG Fanø-Varde til indretning af syv værelser til Bed & Breakfast.
- Halles Auto v/ Henrik Mathiasen ønsker at energioptimere deres autoværksted i Nordenskov. Værkstedet planlægger en omlægning fra gas til stokerfyr og solceller. En afledt effekt af energioptimeringen er ligeledes at kunne tilbyde elbilkunder grøn strøm fra solcellerne. Værkstedet får 249.000 kr. til formålet.
- Skovlund Friskole ønsker at indgå i et samarbejde med SYMBO (et bæredygtigt videnscenter for fødevarer i Skovlund) om at formidle undervisning i bæredygtig fødevareproduktion. Til formålet skal der etableres et udekøkken, som både friskoleelever, efterskoleelever og byens øvrige borgere kan gøre brug af. Skovlund Friskole modtager 81.000 kr. et udekøkken til undervisningsbrug.
Formand Preben Friis-Hauge glæder sig over aftenens uddelinger og udtaler:
”Selvom det på den ene side er vemodigt, at vi nu har uddelt de sidste midler, så glæder det mig, at der som altid var et bredt felt at vælge mellem også i denne sidste uddelingsrunde. På den anden side ved jeg jo, at arbejdet med at etablere en ny lokal aktionsgruppe er rigtig godt på vej. Jeg opfordrer alle lokale ildsjæle, hvad end de repræsenterer foreninger, erhvervslivet eller borgere i Varde Kommune, til at involvere sig i arbejdet med at dannelsen af en ny lokal aktionsgruppe.”
Den nuværende LAG-ordning udløber ved årets udgang, og der arbejdes med etableringen af en ny forening, som kan uddele penge til lokale udviklingsprojekter i den første del af 2023 og de kommende 4 år frem. Der er stiftende generalforsamling tirsdag den 30. august kl. 19.00 i Strien (Fanø Håndværker- og Industriforening), Lindevej 5-7, 6720 Fanø. Der afgår færge fra Dokvej 5, 6700 Esbjerg kl. 18.30. For de gående deltagere, som tager overfarten kl. 18.30, betales færgebilletten af LAG Fanø-Varde.
Formand Preben Friis-Hauge opfordrer alle til at deltage i den stiftende generalforsamling den 30. august:
”Meld jer ind i foreningen og deltag i generalforsamlingen. Det kræver blot, at man er bosiddende i enten Fanø eller Varde Kommune og er fyldt 15 år. Kom og hør, hvordan du kan præge den lokale udvikling – det er en spændende proces, vi skal i gang med.”
Der er yderligere information om den nye lokale aktionsgruppe og link til indmeldelsesblanket på LAG Fanø-Vardes hjemmeside: http://www.lag-fanoe-varde.dk/
Fakta:
LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, som vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Bolig og Planstyrelsen.