Tusinder af danskere bor i områder med dårlig ambulancedækning. Det bekymrer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der advarer om, at det kan koste liv.
I 19 byer og områder i Danmark er ambulancen så længe om at nå frem, at chancen for at overleve et hjertestop er tæt på ikke-eksisterende. Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en kortlægning af ambulancers responstider på landsplan.
Responstid i Varde Kommune under postnummeret 6800 viser, at 2% af ambulancerne kommer efter 15 minutter.
Det vil sige, at den gennemsnitlige responstid er 10 minutter og 42 sekunder.
I Esbjerg Kommuner, under postnummer 6700, er den gennemsnitlige responstid 6 minutter og 0 sekunder.
Hos Landdistrikternes Fællesråd er formand Steffen Damsgaard bekymret.
– Det er uacceptabelt, at borgere i land- og yderområder ikke kan forvente den samme tryghed for at der kommer en ambulance hurtigt, når de har brug for det, siger han.
Ifølge Ekstra Bladets kortlægning ser det værst ud i Region Nordjylland, der har 10 ud af de 19 områder, hvor minimum hver tredje ambulance er over et kvarter om at nå frem. Mens man i gennemsnit venter 5,49 minutter på en ambulance i Aalborg, tager det gennemsnitligt 14,57 minutter, når der bliver ringet 112 ved livstruende sygdom i Hals blot 30 kilometer østpå. Ni ud af ti ambulancer i Aalborg er fremme inden for ti minutter – i Hals er det kun tilfældet for én ud af ti.
Steffen Damsgaard er bange for, at Danmark bliver delt i et A- og B-hold, når det handler om adgang til sundhedsvæsnet.
– Det viser jo helt tydeligt, at dem, der bor i de større byer, oplever en kortere responstid og dermed en lettere adgang til livsnødvendig behandling end dem der bor i landdistrikterne. På den måde kan jeg frygte, at vi får et A- og B-hold, siger han og forsætter:
– Jeg mener kun, det er rimeligt, at landdistritkerne skal have den samme responstid, som man har andre steder. Det kan betyde forskellen på liv og død.
Hvis responstiderne skal være de samme i hele Region Nordjylland, vil det ifølge regionsrådsformand Ulla Astman (S) betyde en stor ekstraudgift på en halv milliard kroner.
– Jeg kan ikke anerkende den præmis, at man siger, at det her har vi ikke råd til, for det betyder i realiteten, at dem der bor i yderområderne har en større risiko for at dø af et hjertestop eller andre akutte sygdomme bare fordi de bor, hvor de gør, siger Steffen Damsgaard.
Han er i dag sammen med TV 2 NEWS på besøg i landsbyerne Harre og Kåstrup, hvor borgerne har oplevet lange responstider.
Landdistrikternes Fællesråd forventer handling fra regionerne, så responstiden ikke forbliver højere i yderområderne end den er andre steder. Formand Steffen Damsgaard har derfor mandag rettet henvendelse til landets regionsrådsformænd og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) for at drøfte situationen.