Lokale iværksættere satser på udvikling – Corona til trods

Torsdag den 4. februar var der uddeling af LAG-midler i LAG Fanø-Varde, og det blev de lokale iværksættere og erhvervsdrivende, som løb med opmærksomheden. 1,4 mio. kr. blev uddelt til ni lokale projekter, heraf tre på Fanø og seks i Varde Kommune.

Endnu engang var bestyrelsen for LAG Fanø-Varde henvist til at mødes online for at beslutte tildelingen af LAG-midler for den første ansøgningsrunde i 2021. Vanen tro var der søgt om langt flere midler, end der var til uddeling, så bestyrelsen måtte foretage en hård prioritering.

Formand for LAG Fanø-Varde, Preben Friis-Hauge, udtaler:

”Vi havde set frem til denne ansøgningsrunde, som jo har ligget i en svær nedlukningstid. Vi var spændte på, om Corona-restriktionerne ville sætte en dæmper på folks virkelyst og dermed begrænse antallet af ansøgninger. Men der er ingen tvivl om, at LAG-ordningen stadig bliver set som en god mulighed for at søge hjælp til realisering af lokale projekter. Uanset at der var mange gode projekter at vælge mellem, så blev det denne gang klart for os, at det lokale foreningsliv har det hårdt pga. Corona pandemien. Det er ikke før sket, at vi har haft så få almennyttige projekter til behandling. ”

Hvor foreningslivets projekter til at fremme det gode liv i lokalsamfundene i høj grad manglede blandt ansøgningerne, så viste denne ansøgningsrunde, at iværksættere og det lokale erhvervsliv forbereder sig på at måtte åbne op igen.

Nedenstående ni projekter, tre på Fanø og seks i Varde Kommune, nød fremme af bestyrelsen og indstilles nu til endeligt tilsagn hos Bolig- og Planstyrelsen.

  • Firmaet Fanø Firmaevent vil udvikle et nyt koncept til udlejning af cykler på Fanø. Det skal blive nemt og lettilgængeligt at leje en cykel rundt omkring på øen, og det skal ske på ubemandede lokationer via en app, som downloades til telefonen. Det vil med den nye udlejning også blive muligt at leje flere forskellige slags cykler, og cyklerne vil kunne blive leveret på adresser ønsket af kunden. LAG Fanø-Varde giver 225.000 kr. til projektet.
  • Den nyetablerede virksomhed Insulin Reset ApS har specialiseret sig i at udvikle og teste fødevarer med lav glukosefrigivelse. Produkterne, som ligner konventionelle fødevarer, har til formål at tilbyde en sundere kost til personer med bl.a. sukkersyge og overvægt. Virksomheden, som ejes af phD Angela Rocha, er en del af SYMBO, et nyt videnscenter for fødevarer i Skovlund. Projektet tildeles 190.500 kr.
  • Sportspark Blaavandshuk får 175.000 kr. til at udvikle et lejrskolekoncept i forbindelse med sportsfaciliteterne i Oksbøl. Projektet går ud på at udvide antallet af sovepladser for at kunne tilbyde skoler lejrskoleophold tæt på områdets unikke natur- og kulturoplevelser. Yderligere skal lejrskolekonceptet tilbyde muligheden for tilkøb af aktiviteter udbudt af nogle af byens øvrige foreninger.
  • Cafe Aroma, som ligger ved gågaden i Nordby på Fanø, tildeles 150.000 kr. til etablering af et økologisk mikrobryggeri i sammenhæng med den eksisterende cafe. Cafeejeren ønsker med udvidelsen at omlægge alt mad og drikke i cafeen til økologi, produceret ved vadehavet.
  • Den unge iværksætter, Anne Skovbølling, har overtaget campingpladsen i Houstrup, og hun ønsker i den forbindelse af udvikle området ved campingpladsen. Der skal, udover den igangsatte renovering af hovedbygningen, etableres nye områder med padel tennis, hundepark og udendørs træningsområde, hvortil der tildeles 265.000 kr.
  • Feldberg Familie Camping på Fanø får tildelt 95.500 kr. til etableringen af et udendørs wellness område. Campingpladsen oplever efterspørgsel efter ekstra luksus og forkælelse fra gæsterne, og ejerne håber med udvidelsen af kunne udvide campingsæsonen og samtidig tiltrække flere gæster, da der ikke pt. findes et lignende tilbud på andre af øens campingpladser.
  • Den nyetablerede virksomhed JULAS A/S i Outrup med iværksætter Bent Juul Larsen i spidsen har udviklet en industriel rottefælde til brug i bl.a. fødevareindustrien, landbrug, i bygninger og kloaker. Der er ansøgt om patent til rottefælden, og projektet får 152.000 kr. til videreudvikling og produktmodning af fælden.
  • Alice Hjørngaard fra Kvong springer ud som iværksætter og etablerer med hjælp fra LAG Fanø-Varde en butik og webshop, Hjørngaard Vintage. Sortimentet skal have fokus på genanvendelighed, og der sælges gamle og nye ting til boligen i vintage-stil, ligesom der forhandles kunsthåndværk og brugskunst. En del af konceptet bliver at arrangere workshops og events med fokus på boligindretning. Projektet får 61.000 kr.
  • Liv i Lunde ApS er en borgerejet virksomhed, der har til formål at støtte udviklingen af Lunde by og omegn, herunder købmandsbutikken, som er ejet af selskabet. En af selskabets opgaver er at sikre udviklingen og driften af Lunde Købmand, og der gives 104.000 kr. til at foretage en gennemgående energirenovering af køle- og frostelementerne i butikken.

 

Den nuværende LAG-ordning er blevet forlænget til og med 2022, og derfor bliver der i både 2021 0g 2022 uddelt projektmidler til lokale projekter. LAG Fanø-Varde har ca. 2,3 mio. kr. til uddeling pr. år.

”Vi oplever en stor interesse for LAG midlerne, hvilket er med til at sikre kvaliteten i projekterne. Jeg er klar over, at det kræver en god portion tålmodighed og akkuratesse at gennemføre et LAG projekt, men vores lokale ildsjæle går til opgaven med stor professionalisme, og det er glædeligt,” udtaler Preben Friis-Hauge.

Næste ansøgningsfrist til LAG er onsdag den 25. august 2021. Ansøgere opfordres til at kontakte en af foreningens LAG koordinatorer for råd og vejledning i forbindelse med ansøgningsprocessen. Ansøgninger behandles på bestyrelsesmøde i LAG Fanø-Varde den 20. september 2021.

Fakta:

LAG står for Lokal Aktionsgruppe Gruppe. Hver LAG er etableret som forening for et lokalområde, som vælger en bestyrelse til at uddele tilskudsmidler fra EU. LAG-tilskudsmidlerne kommer fra EU’s landdistriktsprogram, som har til formål at skabe både jobs og mere liv i landdistrikterne. I Danmark administreres LAG-midlerne af Bolig- og Planstyrelsen.

Kontaktoplysninger ved yderligere spørgsmål:

Formand Preben Friis-Hauge, tlf. 60 21 45 44, mail: prfh@varde.dk

Næstformand Karen Jeppesen, tlf. 21 44 29 89, mail: karenjeppesen@fanonet.dk

Koordinator Lisbeth Højvang Linding, tlf. 20 58 56 72, mail: lisl@varde.dk

Koordinator Jacob Bay, tlf. 26 18 45 52, mail: bgsejb@fanoe.dk