Madblog: Mortens Aften – så skal vi ha’ and

På tirsdag er det Mortens aften, men flere vælger nok at holde den i weekenden, så derfor kommer opskriften og vinanbefaling her nu 🙂
Oprindelig er det jo gås, men det kræver næsten flere gæster end corona anbefalingerne kan bære, så vi spiser and 🙂
I år har jeg valgt kun at lave andebryst og så confiterer den. det giver en rigtig mør og intens andefest 🙂 Tilbehøret er klassisk og det er vinen også – vi drikker som regel amerone. Det passer bare så godt til.

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

FORBERELSESTID10 minTILBEREDNINGSTID2 hrsTID I ALT2 hrs 10 min

 

Det skal du bruge

 

Andebryst
 1000 g andebryst – meget gerne fersk / et frossent berberi går også an
 Flagesalt
Rødkål
 Et lille rødkål
 ½ dl æbleeddike
 3 tsk honning
 1 tsk stødt ingefær
 Salt og peber
 Andefedt/smør og olie til stegning
Brune kartofler
 750 g små kartofler (ikke fra glas)
 1,50 dl sukker
 30 g smør
Hvide kartofler
 500 g kartofler
Sauce
 3 dl rødvin
 1 dl portvin
 4 dl andefond + stegesky
 1,50 dl fløde
 En kvist timian
 1 skarlotteløg
 kulør
 En skvis gastic

 

Sådan gør du

 

And
1

Ris andebrysternes fedtside i tern på tværs og gnid det god ind i flagesalt
Steg brysterne af på panden
Først middelvarme på fedtsiden og høj varme på den anden side – skal bare brunes

2

Kom nu andebrysterne i en cocotte/stegeso, der passer i størrelse til de 4 bryster
Hæld fedtet fra panden på (mere fedt vil smelte af undervejs hvormed kødet bliver confiteret)
Sæt cocotte/stegeso i kold ovn (med låg) og tænd på 200 g
Efter 30 min skruer du ned på 175 g
Efter yderligere 30 min skruer du ned på 130 g, og steger videre i en time
Lad andebrysterne hvile 10 min inden servering

Rødkål – kan fint laves i god tid og lunes
3

Rødkålen snittes fint og steges hårdt på pande i andefedt eller smør – det skal virkelig steges igennem
Når kålen er faldet sammen og har fået lidt farve kommer du eddike på og vender kålen med palet
Kom derefter honning og ingefær på og varm det godt igennem
Smag til med salt og peber

Brune kartofler – kog gerne i god tid
4

Kog kartoflerne og pil dem
Smelt sukker på mellemvarm pande
Når sukkeret er smeltet, tilsætter du smør
Når smør er smeltet, tilsætter du kartofler og bruner under god varme i ca 15 min

Sovs
5

Saturerer fint hakket skarlotteløg i smør
Tilsæt rød og portvin og reducerer til det halve
Tilsæt fond (hjemmelavet hvis du har – ellers en god købe en)
Tilsæt timian – kog op og lad det simre
Tilsæt noget af fedt/stegesky fra andebrysterne
Tilsæt fløde
Jævn med maizena og kom kulør i
Smag til med salt og peber samt gastric (brun sukker opløst med balsamico)

Hvide kartofler
6

Kog dem så tiden passer

Vin skal der til
7

Vin mæssigt ligger vi helt samme sted som til den traditionelle julemiddag. Vi skal have noget kraftigt på bordet – noget der kan klare de søde brune kartofler og rødkålen. Vi plejer at drikke amerone til og det fungerer bare. Men vi har også haft held med kraftig Rhone vin med lidt sødme.
Vi kan godt lide amerone med lidt alder og gemmer dem derfor nogle år i kælderen.
Vi drak en 8 år gammel amerone fra Bennati (Winefamly 190 kr)