Madblog: Svampe – rødbeder og rådyr på menuen

Sidste weekend i efteråret og jeg har lige tage de sidste rødbeder op fra køkkenhaven. Dem vil jeg tilberede sammen med nogle svampe og en rådyr filet, som jeg har været så heldig at få fra en jæger 🙂 Dertil passer kraftig vin med lidt sødme – som fx chateauneuf du pape
Jeg fandt også nogle jordskokker i køkkenhaven og laver derfor en suppe til forret 🙂 I jordskokkesuppen serverer jeg kammuslinger stegt i smør med ingefær og hvidløg – dertil en Riesling fra Alsace med både syre og sødme, som passer flot til

God weekend 🙂

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID25 minTID I ALT45 min

 

Det skal du bruge

 

Suppe
 500 g jordskokker
 1 bagekartoffel
 1 løg
 1 l hønsefond
 1 dl hvidvin
 1 dl fløde
 Æbleeddike
 Smør til stegning
 Salt og peber
Kammuslinger
 16-20 stk kammuslinger
 2 spsk revet frisk ingefær
 2 fed hvidløg
 Salt og peber
 Smør til stegning
Pynt
 Fx citron timian og morgenfrue blomst

 

Sådan gør du

 

Suppen
1

Hak løget
Skræl kartoffel og jordskokker – skær dem i mindre stykker

2

Svits løg, kartofler og jordskokker i smør
Kom vin og fond på og kog kartofler og jordskokker møre

3

Tilsæt fløde og blend det glat med stavblender
Smag til med salt og peber samt æbleeddike

Kammuslinger
4

Skræl og riv hvidløg og ingefær
Dup kammuslingerne tørre med køkkenrulle

5

Steg muslingerne kort ved høj varme i smør sammen med ingefær og hvidløg
De skal have stegeflade, men være kun lige tilberedt midt i

6

Serverer i varme tallerkner som på billede

Vin skal der til
7

Åben vinen – vi skal bruge syre og let sødme til denne ret for at matche jordskokkerne og kammuslingerne
Det kan vi finde i Riesling fra Alsace
Vi drak en dejlig udgave fra Clos Saint-Jacques (99 kr ved Kjær og Sommerfeldt)

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hr 10 minTID I ALT1 hr 25 min

 

Det skal du bruge

 

Rådyrfilet
 Ca 600 gram rådyrfilet
 Oliven olie til stegning
 Salt og peber
 Revet citronskal fra en halv citron
Sauce
 1 stk løg
 Afpuds fra rådyr filet
 10 g smør
 1 dl fløde
 2 dl rødvin
 1 dl portvin
 2 dl kalvefond
 Lidt gastic
Bagte rødbeder
 6 stk rødbeder
 2 spsk Oliven olie
 Salt
 Herbes de Provence (tørret krydderi)
Svampe
 400 g svampe
 Smør til stegning
Bagt kartoffel
 4 stk bagekartofler (store)
 Smør
 Kryddersalt

 

Sådan gør du

 

Bage kartofler og rødbeder
1

Vask kartoflerne og skær et kryds i oversiden
Kom dem i ovnen i 60-70 min på 200 g (varmluft)

2

Vask og skræl rødbederne
Skær dem i ca 3×3 cm stykker
Vend i olie og kom dem på en bageplade med bagepapir
Drys med Herbes de Provence og salt
Bag den i ovnen ca 50 min på 200 g

Rådyr og svampe
3

Puds rådyrfilet fri for senere og lign. (gem det til saucen)
Brun fileten på pande med olie – salt og peber samt revet citronskal på undervejs
Kom fileten i ildfast fad med og kom den i ovnen på 200 g – brug stegetermometer. Den skal op på 58g i kernen
Fileten skal hvile under klæde i 15-20 min inden servering

4

Rengør svampe og steg dem gyldne i den samme pande/olie, som rådyret blev brunet i

Sauce
5

Svits afpuds fra rådyret sammen med hakkede løg og frisk timian
Kom rødvin, portvin og fond på
Kog op og lad det små koge indtil 10 min før bagekartoflerne er færdige

6

Si saucen og kom det i ny gryde
Tilsæt fløde og smag til med salt, peber og gastic

Vin skal der til
7

Åben vinen – råvildt vil gerne have Rhone vin med lidt sødme.
Vi drak en châteauneuf du pape fra Winefamly til 160 kr