Madblog: Tatar og tiramisu

Kalenderen siger stadig sommer, men det er bestemt ikke grillvejr. Jeg vil derfor foreslå en sommerlig italiensk menu – ikke helt efter bogen, men med 2 forretter og en dessert. Jeg har ofte bestilt samme menu på ferie i Piemonte ?
Vi lægger ud med den norditaliensk udgave af tatar, Carne Cruda med citron og olivenolie. Derefter klassikeren  Vitello Tunnato og til dessert tiramisu
Vinen dertil skal også være fra området – jeg vil foreslå Verdicchio, hvis du er til hvid eller lidt kølig dolcetto, hvis du er til rød – til begge retter. Til dessert foreslår jeg helt klart den søde Moscato d’Asti

God weekend ?

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID10 minTID I ALT25 min

 

Det skal du bruge

 

 500 g okse inderlår – pivfrisk fra slagter
 1 citron
 2 spsk rigtig god oliven olie
 Flagesalt og friskkværnet peber

 

Sådan gør du

 

1

Kom kødet på frost ca 20 min inden du skal tilberede det

2

Skær kødet i små strimler med en skarp kniv og kom det i en passende skål
Tilsæt citronsaft og revet skal fra en citron og olivenolie og rør det godt sammen
Smag til med salt og peber

3

Serveres med godt italiensk brød og evt. lidt grøn salat

Vin skal der til
4

Vi er jo i det norditalienske så jeg vil foreslå Verdicchio eller dolcetto, hvis du er mere til rød
Vi drak en Verdicchio fra wwinefamly til ca 89 kr

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL8 PortionerKATEGORI

 

Det skal du bruge

 

Kødet
 800 g okse inderlår
 3 stængler bladselleri
 2 fed hvidløg
 1 gulerod
 1 rosmarin kvist
Tun sauce
 200 g god tun i olie
 3 stk sardiner eller ansjoser af god herkomst
 3 past. æggeblommer
 3 spsk kapers
 Skal af en halv øko citron
 Saft fra en halv citron
 1 tsk dijon sennup
 1 tsk sherry eddike
 2 dl olivenolie
 Salt og peber

 

Sådan gør du

 

Kødet
1

Brun kødet i stegepande på alle sider

2

Kom kød, bladselleri, hvidløg, gulerod og rosmarinkvist i gryde og dæk med vand
Placerer et stegetermometer i steget og kog ved svag varme til steget har nået en kerne temperatur på 53 grader

3

Tag steg op og lad den hvile

4

Skær i tynde skiver op dæk tallerken med kødet

Tun sauce
5

Kom alle ingredienser (tun, sardiner/ansjoser, æggeblomme, kapers, citron, sennup og eddike) i et stavblender glas – olien komme i efterhånden som du har blendet tunsaucen glat

6

Fordel tun sauce på på kødet og pyndt med kapers og kørvel

Vin skal der til
7

Åben vinen – gerne en ung dolcetto fra Piemonte

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL6 PortionerKATEGORI

 

 

 

Det skal du bruge

 

 1,50 pakke ladyfingers
 2 bæger pasteuriserede æggeblommer (4 blommer)
 2 bæger pasteuriserede æggehvider (4,5 hvider)
 100 g sukker
 1 stang vanilje
 500 g mascarpone
 3 kop stærk kaffe
 1 kop amaretto
 kacao pulver til drus

 

Sådan gør du

 

1

Bryg 3 dl stærk kaffe – gerne espresso
Kom kaffen i beholder, der passer til at dyppe ladyfingers i
Tilsæt amarettoen

2

Flæk vanilije stangen og tag korn ud
Bland med sukker i passende skål og tilsæt æggeblommer
Pisk til luftig æggesnaps

3

Rør mascarponen godt i til en jævn creme

4

Pisk hviderne til skum
Hviderne vendes i cremen

5

Find formen eller de glas, som du vil have tiramisuen i – og ja det ser mest elegant ud i potionsglas ?

6

Så bygger du op lag for lag – som en lasagne
Først et lag ladyfingers dyppet i kaffe-amaretto (knæk findyfingers til hvis nødvendigt)
så et pænt lag creme
Du laver bare lag så det passer med glasset
Slut med creme

7

Film glas eller kom låg på
Og så på køl – gerne natten over

8

Lige inden servering drysses kacaopulver ud over gennem sigte

Vin skal der til
9

Åben vinen – her er det helt passende at serverer moscato d’asti til fra Piemonte
Vi drak en udemærket fra Bosio winery – Winefamly 60 kr