Der er masser at både hvide og grønne asparges i butikkerne lige nu. Men sæsonen er kort, så vi fortsætter i aspargessporet ?
I denne uge med italiensk tvist:
- Aspargesrisotto med ramsløg –
- Tiramisu –
De hvide asparges’ højborg er jo Tyskland. De drikker mest Sylvaner og Riesling til. Jeg foreslår en Riesling Feinherb med en anelse sødme til risottoen og en klassisk boblende moscato d asti til tiramisu
God weekend ?
Opskrift
YIELDS4 ServingsCATEGORYForretter, Hovedret, Italien PREP TIME20 minsCOOK TIME30 minsTOTAL TIME50 mins Det skal du bruge
4 dl risotto ris – gerne arborio500 g hvide asparges200g grønne asparges1,5 l kyllingfond1 dl hvidvin150 g god parmasan ost (som du selv river)1- 2 skarlotteløg1 bt ramsløg2 tsk smørOlivenolieSalt og peberSådan gør du
1Vask og klargør grønsagerne
Hak skalotteløg fint
Bræk bunden af alle asparges og skræl de hvide – og skær i 3-4 cm stykker
Kog alle hvide bunde og skræller i 1,5 l kyllinge fond under låg i 10 min
Sigt bunde og skræller fra og lad kasserolle med fond stå på lavt blus2Riv parmasan osten fint
3Svits løg i olivenolie i større gryde uden de tager farve
Kom risen ned til løg og vend dem i et minuts tid
Imens: sæt et ur på 21 min (så ved du ca hvornår risene er færdige)
Tilsæt hvidvin og rør i gryden indtil hvidvinen er næsten væk og risene “cremer”
Husk et glas vin til dig4Tilsæt en dl svampefond og gentag (rør i gryden indtil væsken er næsten væk og risene “cremer”)
Gentag (husk at nyde vinen og det bare at være et sted – man forlader ikke en risotto)
Gentag indtil der er 5 min tilbage5Kom de hvide asparges i
Kom 1,5 dl fond i
Fortsæt med at røre
Tilsæt ost
Fortsæt med at røre61 min tilbage
Justerer med lidt fond, så risottoen ikke er for tyk
Tilsæt smør og rør7Lad risottoen hvile mens du rister de grønne asparges i smør
Pynt som på billede og serverer
Vin skal der til8Åben vinen – gerne er tysk riesling
Vi drak en riesling feinherb fra Oberemmeler i Mosel med en smule sødme (Erik Sørensen Vin ca 100kr)
Opskrift
YIELDS6 ServingsCATEGORYDessert, Italien Det skal du bruge
1,50 pakke ladyfingers2 bæger pasteuriserede æggeblommer (4 blommer)2 bæger pasteuriserede æggehvider (4,5 hvider)100 g sukker1 stang vanilje500 g mascarpone3 kop stærk kaffe1 kop amarettokacao pulver til drusSådan gør du
1Bryg 3 dl stærk kaffe – gerne espresso
Kom kaffen i beholder, der passer til at dyppe ladyfingers i
Tilsæt amarettoen2Flæk vanilije stangen og tag korn ud
Bland med sukker i passende skål og tilsæt æggeblommer
Pisk til luftig æggesnaps3Rør mascarponen godt i til en jævn creme
4Pisk hviderne til skum
Hviderne vendes i cremen5Find formen eller de glas, som du vil have tiramisuen i – og ja det ser mest elegant ud i potionsglas ?
6Så bygger du op lag for lag – som en lasagne
Først et lag ladyfingers dyppet i kaffe-amaretto (knæk findyfingers til hvis nødvendigt)
så et pænt lag creme
Du laver bare lag så det passer med glasset
Slut med creme7Film glas eller kom låg på
Og så på køl – gerne natten over8Lige inden servering drysses kacaopulver ud over gennem sigte
Vin skal der til9Åben vinen – her er det helt passende at serverer moscato d’asti til fra Piemonte
Vi drak en udemærket fra Bosio winery – Winefamly 50kr