Madblog: Troels tryller med ramsløg

Der er masser at både hvide og grønne asparges i butikkerne lige nu. Men sæsonen er kort, så vi fortsætter i aspargessporet ?
I denne uge med italiensk tvist:

  • Aspargesrisotto med ramsløg –
  • Tiramisu –

De hvide asparges’ højborg er jo Tyskland. De drikker mest Sylvaner og Riesling til. Jeg foreslår en Riesling Feinherb med en anelse sødme til risottoen og en klassisk boblende moscato d asti til tiramisu
God weekend ?

Opskrift

YIELDS4 ServingsCATEGORY
PREP TIME20 minsCOOK TIME30 minsTOTAL TIME50 mins

Det skal du bruge

 4 dl risotto ris – gerne arborio
 500 g hvide asparges
 200g grønne asparges
 1,5 l kyllingfond
 1 dl hvidvin
 150 g god parmasan ost (som du selv river)
 1- 2 skarlotteløg
 1 bt ramsløg
 2 tsk smør
 Olivenolie
 Salt og peber

Sådan gør du

1

Vask og klargør grønsagerne
Hak skalotteløg fint
Bræk bunden af alle asparges og skræl de hvide – og skær i 3-4 cm stykker
Kog alle hvide bunde og skræller i 1,5 l kyllinge fond under låg i 10 min
Sigt bunde og skræller fra og lad kasserolle med fond stå på lavt blus

2

Riv parmasan osten fint

3

Svits løg i olivenolie i større gryde uden de tager farve
Kom risen ned til løg og vend dem i et minuts tid
Imens: sæt et ur på 21 min (så ved du ca hvornår risene er færdige)
Tilsæt hvidvin og rør i gryden indtil hvidvinen er næsten væk og risene “cremer”
Husk et glas vin til dig

4

Tilsæt en dl svampefond og gentag (rør i gryden indtil væsken er næsten væk og risene “cremer”)
Gentag (husk at nyde vinen og det bare at være et sted – man forlader ikke en risotto)
Gentag indtil der er 5 min tilbage

5

Kom de hvide asparges i
Kom 1,5 dl fond i
Fortsæt med at røre
Tilsæt ost
Fortsæt med at røre

6

1 min tilbage
Justerer med lidt fond, så risottoen ikke er for tyk
Tilsæt smør og rør

7

Lad risottoen hvile mens du rister de grønne asparges i smør

Pynt som på billede og serverer

Vin skal der til
8

Åben vinen – gerne er tysk riesling
Vi drak en riesling feinherb fra Oberemmeler i Mosel med en smule sødme (Erik Sørensen Vin ca 100kr)

Opskrift

YIELDS6 ServingsCATEGORY

Det skal du bruge

 1,50 pakke ladyfingers
 2 bæger pasteuriserede æggeblommer (4 blommer)
 2 bæger pasteuriserede æggehvider (4,5 hvider)
 100 g sukker
 1 stang vanilje
 500 g mascarpone
 3 kop stærk kaffe
 1 kop amaretto
 kacao pulver til drus

Sådan gør du

1

Bryg 3 dl stærk kaffe – gerne espresso
Kom kaffen i beholder, der passer til at dyppe ladyfingers i
Tilsæt amarettoen

2

Flæk vanilije stangen og tag korn ud
Bland med sukker i passende skål og tilsæt æggeblommer
Pisk til luftig æggesnaps

3

Rør mascarponen godt i til en jævn creme

4

Pisk hviderne til skum
Hviderne vendes i cremen

5

Find formen eller de glas, som du vil have tiramisuen i – og ja det ser mest elegant ud i potionsglas ?

6

Så bygger du op lag for lag – som en lasagne
Først et lag ladyfingers dyppet i kaffe-amaretto (knæk findyfingers til hvis nødvendigt)
så et pænt lag creme
Du laver bare lag så det passer med glasset
Slut med creme

7

Film glas eller kom låg på
Og så på køl – gerne natten over

8

Lige inden servering drysses kacaopulver ud over gennem sigte

Vin skal der til
9

Åben vinen – her er det helt passende at serverer moscato d’asti til fra Piemonte
Vi drak en udemærket fra Bosio winery – Winefamly 50kr