Man talte ikke om krigen… Og heller ikke om bomben ved Agerbæk

En helt almindelig lørdag aften i januar 1943 sidder familien Mathisen og spiser aftensmad. Men en bombe får konsekvenser, især for datteren i huset. Det er en gemt fortælling fra området omkring Agerbæk – hvorfor er der nogle historier, vi husker bedre end andre?

På en mark mellem Agerbæk og Fåborg er der i dag ikke noget, der afslører, at en januaraften i 1943 blev skæbnesvanger for familien Mathiassen og de omkringliggende gårde. Det var heller ikke noget, man talte om efterfølgende. Sket var sket.

Efterhånden er der heller ikke mange mennesker, der kan huske krigstid i Danmark. Det er over 75 år siden, at de tyske tropper kapitulerede og Danmark atter var frit. Mange af de personlige fortællinger om besættelsestiden er efterhånden faldet fra med den generation, der har båret på dem. Men hvorfor har krigen og besættelsestid været så svært at tale om?

I den nye podcastepisode, ’Man talte ikke om krigen’, der udkommer d. 1. november, fortæller leder af Agerbæk Lokalarkiv, Leo Mathiasen, og formand for Agerbæk Lokalhistoriske Forening, Flemming Olesen, den gemte historie om familien Mathisen, om datteren Anna, en to tons sprængbombe og om ituslåede vinduer mere end tre kilometer væk.

Museumsinspektør John V. Jensen gæster endnu engang studiet og reflekterer over, hvorfor vi husker nogle historier, mens andre glider ud i glemslen.

Podcasten ”Hvornår var det?” udkommer den 1. i hver måned og kan høres på både Spotify, Apple Podcast og Google Podcast. Du kan læse mere om podcasten og høre de to første afsnit i serien på www.vardebib.dk/podcast-hvornaar-var-det

Kontaktperson: Anne Sophie Birknes, abia@vardebib.dk