Margrete 1. – et lysende historisk kvindeforbillede

Varde Bibliotek: Torsdag den 4. marts kan du se med hjemmefra, når en af dansk litteraturs store stjerner Anne Lise Marstrand-Jørgensen fortæller om sin succesroman Margrete 1. Endnu engang har hun på magisk vis skabt et smukt indlevet portræt af en stærk historisk kvinde.

Margrete 1., der trods umulige odds samlede hele Norden, er vel nærmest det ultimative historiske kvindeforbillede. Men hvordan var hun egentlig? Og hvad tænkte hun?

Foredraget streames, så du kan følge med hjemmefra. Foredraget er gratis, men du skal bestille billet på bibliotekets hjemmeside senest klokken 12 dagen før.

Spændende politik og nuanceret udviklingshistorie
Anne Lise Marstrand-Jørgensen overbeviser alle om den lille vævre dronnings visionære politiske evner i en tid, hvor prinsesser blot var forudbestemt til at føde arvinger. Samtidig er det et kvindeportræt på godt og ondt, og de spændende politiske forviklinger integreres stilsikkert i dronningens nuancerede udviklingshistorie. Det kan ikke undre, at romanen er nomineret til DR Romanprisen i år.

Knækker ikke!
Vi føler med den kloge lille barnebrud, der ikke knækker trods streng tugt, ensomhed, sorg og hjemve. Vi forstår hendes tvivl, vrede og humørsyge, når hun afreagerer på sine nærmeste.

Kvindelist og magtens gumpetunge mænd
Vi hepper på hende, da hun efter sin søns fødsel krænger de tyngende ægteskabelige forpligtelser af sig for helt at koncentrere sig om sine visionære politiske drømme og beundrer hendes snu kvindelist, der får magtens gumpetunge mænd til at efterkomme hendes ønsker og krav, mens hun indvendigt er ved at gå til over, at de ikke umiddelbart kan se mønstret i hendes geniale planer.