Ni ud af 10 af de danske bilister har svært ved at se de bløde trafikanter i mørket, men samtidig glemmer mange cyklister at have lys på cyklen. Det viser en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.
”Som bilist har man ofte kort tid til at reagere på uforudsete hændelser i trafikken. Derfor er det vigtigt, at man let kan se andre trafikanter, især de bløde trafikanter, der er de mest skrøbelige. Hvis man har svært ved at se eksempelvis cyklister og fodgængere, må man som bilist være endnu mere opmærksom og tålmodig, når mørket har lagt sig,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.
Men selvom bilister skal være mere opmærksomme, vidner undersøgelsens resultater også om, at cyklisterne kan være bedre til at bruge udstyr, der gør dem synlige. Det er fx mange, der helt undlader at have lys på cyklen, samt få der gør noget ekstra for at blive set. Og selvom man har lys på, er det ikke alle cykellygter, der er lige gode, når det er rigtig mørkt.
”Gode cykellygter skal man kunne se på mindst 300 meters afstand, men vi hører desværre fra mange kunder og samarbejdspartnere, at de har rigtig svært ved at se cyklister, selvom de har lygter på. Derfor er det også vigtigt, at man som cyklist sørger for, at man har gode, stærke cykellygter, lovpligtige reflekser og måske andet, der kan gøre en mere synlig, for ingen har lyst til at være i et uheld, hverken som bilist eller cyklist,” siger Henrik Sagild.
Nyt projekt skal give færre ulykker
Et ny projekt på Aalborg Universitet skal undersøge, om nogle af de 11.000 ulykker, der sker årligt, kan undgås. Forsøget vil følge 40.000 cyklister i et år, hvor den ene halvdel skal køre med cykellygter, der fungerer som permanent lys. Dette mener forskerne kan nedsætte antallet af ulykker.
”Jeg håber, at projektet kan gøre os endnu klogere på, hvordan vi kan forhindre trafikuheld, og dermed personskader, og netop fokus på lys på cyklen, synes vi er rigtig interessant. Jeg håber, at den ekstra opmærksomhed kan være med til at reducere antallet af skader,” siger Henrik Sagild.
Krav til lygter
Dine cykellygter skal være tydeligt synlige på mindst 300 meters afstand, men må ikke virke blændende.
Dine forlygter må både lyse hvidt, gult eller blåt – hvis den lyser hvidt eller blåt, må lygten gerne blinke (Så længe den blinker mindst 120 gange i minuttet).
Baglygten skal lyse rødt, og må ligesom overstående gerne blinke. Det skal på samme måde ske med mindst 120 blink i minuttet.
Det er altid en god idé at supplere med reflekser! Og faktisk er der også lovkrav om dette. Du kan se de lovpligtige reflekser på: https://www.cyklistforbundet.dk/alt-om-cykling/guides/den-store-lygteguide/
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i september 2020 blandt 1673 repræsentativt udvalgte danskere.
Har du som bilist nogensinde overset en cyklist så det skabte en farlig situation?
Ja, og det skabte en trafikulykke 3%
Ja, men det skabte ikke en trafikulykke 36%
Nej 59%
Ved ikke 2%
Synes du, at det som bilist er svært at se cyklister, fodgængere og/eller motionister i vinterhalvåret, når det er mørkt?
Ja, det kan være svært at se cyklister 77%
Ja, det kan være svært at se fodgængere 62%
Ja, det kan være svært at se motionister 50%
Nej 10%
Ved ikke 2%
Bærer du som cyklist ekstra reflekser, refleksvest eller lygter i de mørke måneder?
Ja, har ekstra reflekser på tøjet 12%
Ja, har refleksvest på 15%
Ja, har ekstra lygter på cykel/hjelm (udover normale cykellygter) 12%
Ja, har cykellygter på cyklen 51%
Jeg cykler ikke i vintermånederne 20%
Jeg gør noget andet for at være mere synlig (notér) 4%
Jeg cykler slet ikke 5%
Nej 12%
Ved ikke 0%