Flere og flere sætter sig bag rattet, selvom de har ulovlige stoffer i blodet. Og i den sydlige del af Danmark er narkokørsel nu mere udbredt end spirituskørsel. Kurven skal knækkes med en kampagne, som skal vække opsigt samt skabe debat blandt unge i Syd- og Sønderjylland.
Tallene fra Syd- og Sønderjyllands Politikreds dokumenterer, at der er tale om en negativ udvikling.
I årets første otte måneder sigtede politiet 986 personer for narkokørsel.
Det er flere end i samme periode af 2019, hvor tallet lå på 890. Og tilsvarende lå 2018-tallet på 681.
Til sammenligning lå antallet af sager om spirituskørsel i de første otte måneder af 2020 på 358.
I årets første otte måneder er der taget 54 personer for narkokørsel i Varde Kommune, mens tallet for spirituskørsel ligger på 50.
Mindetatovering
Alligevel er narkokørsel ikke noget, vi taler meget om …før nu!
Tidligere har der ikke været målrettede kampagner på området i Syd- og Sønderjylland. Men politikredsen og syv syd- og sønderjyske kommuner gør nu en aktiv indsats for at bryde den onde spiral.
Kampagnens visuelle omdrejningspunkt skal sætte tankerne i gang hos unge, der er målgruppen for indsatsen.
Motoren for kampagnen er således en mindetatovering af en afdød ven – billedet på de følelser, skyld samt dårlig samvittighed, man skal leve med nu og for evigt, når man har kørt en ven i døden – både når man ser sig selv i spejlet, og når andre ser på en.
Kampagnens budskaber bliver spredt via Syd- og Sønderjyllands Politis Twitter-konto (#dropnarkokørsel) samt kommunernes Facebook-sider.
– Narkokørsel er et alvorligt samfundsproblem. Og alligevel er det ikke noget, vi taler ret meget om. Det skal denne kampagne gøre op med. Ellers får vi aldrig sat ind over for problemet, understreger projekt- og trafiksikkerhedskoordinator Anders Pedersen fra Vejen Kommune.
Behov for et wakeup-call
Undersøgelser viser, at risikoen for at komme ud for et færdselsuheld stiger 1 – 3 gange, når en person er påvirket af hash. Risikoen stiger 2 – 10 gange, hvis en person kører med kokain i blodet. Og hvis personen kører i bil med en blanding af stoffer og alkohol i blodet, er risikoen 200 gange større, end hvis man satte sig bag rattet uden at være påvirket.
– Der er ingen tvivl om, at narkokørsel er rigtig farligt. Narkobilister udsætter sig selv og deres medtrafikanter for stor fare, når de sætter sig bag rattet med stoffer i blodet. Loven har nultolerance over for stoffer i trafikken, men der er brug for indsatser på flere fronter, hvis vi skal gøre op med denne farlige adfærd, fremhæver vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd-og Sønderjyllands Politis Forebyggelsesenhed.
En svær målgruppe
Det har krævet stor indsigt at forstå gruppen af unge mennesker – særligt helt unge mænd, som både fra biologisk side er særligt disponeret til at tage farlige risici i trafikken, og som samtidig er en del af sociale systemer, der kobler narkokørsel sammen med spænding, social status og fællesskabsfølelse. Og netop af samme årsag er kampagnens omdrejningspunkt mindetatoveringen – for at understrege, at konsekvenserne ved narkokørsel kan være fatale for jævnaldrende, man kender og holder af.
Filmen kan ses her: https://www.facebook.com/dropnarkokoersel/
FIK DU LÆST: