Fødevareministeriet udgav fredag et længe ventet studie, bestilt hos Københavns Universitet, om de sundhedsøkonomiske fordele for det danske samfund, hvis danskerne følger de officielle kostråd. Det viste, at der kan hentes knap 7 milliarder om året, især ved at spise mindre kød, mættet fedt og salt.
”Der er et kæmpe potentiale for massive sundhedsøkonomiske gevinster, hvis vi spiser mere plantebaseret”, lyder det fra Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, som i flere år har efterlyst en sådan beregning.
Beregning baserer sig ikke på fuld overholdelse af kostrådene
I Norge har en tilsvarende beregning af de sundhedsøkonomiske fordele ved at følge kostrådene vist en gevinst på cirka 14 milliarder danske kroner om året. Rune-Christoffer Dragsdahl peger på, at forskellen kan skyldes nogle svagheder ved den danske beregning.
“Den danske beregning er baseret på, at danskerne som gennemsnit følger kostrådene, men med en spredning hvor nogle fortsat spiser for lidt grønt og for meget kød. Dermed underdriver beregningen den effekt, der ville være, hvis alle danskere fulgte kostrådene. Endvidere baserer den sig kun på 500 gram frugt og grønt om dagen, men den danske anbefaling er 600 gram. Det medfører endnu en undervurdering af potentialet.”
Endnu større gevinst ved at spise plantebaseret
Dansk Vegetarisk Forening har sammenholdt den danske beregning med et internationalt studie fra Oxford University fra 2016. Dette studie viser, at en vegetarisk kost, sammenlignet med at følge de officielle kostråd, øger den sundhedsøkonomiske gevinst med 32 procent, mens en vegansk kost øger gevinsten med 45 procent.
I Danmark ville det svare til, at gevinsten stiger fra 7 til henholdsvis 9 og 10 milliarder kroner. Dansk Vegetarisk Forening påpeger, at det er uhensigtsmæssigt, at de danske beregninger ikke inkluderer disse kostscenarier, men kun har regnet på kostrådene.
”Vi kvitterer for det informative studie, som vi længe har presset på for at få. Men vi går som samfund glip af vigtig viden, når man kun regner på et scenarie med de nuværende kostråd. Der bør regnes også på vegetarisk og vegansk kost.
Desuden er der jo nye kostråd på vej næste år, hvor det forventes, at det maksimalt anbefalede kødindtag reduceres. Og det havde også været oplagt at regne på EAT-Lancet Kommissionens anbefalede kost, som viser, hvor store forandringer der skal til, hvis verden skal brødfødes bæredygtigt.
Det er vigtigt at få tal på den samfundsøkonomiske værdi af disse kostformer i en dansk kontekst, så vi ikke skal basere os på vores egne skrivebordsregnestykker omregnet fra udenlandske studier”.
Finansieringen er her – nu er det tid til politisk handling
Næste skridt må være politisk handling, mener DVF. For med den nye beregning er der kommet et vægtigt økonomisk argument bag, hvorfor Finansministeriet skal prioritere midler til at investere i tiltag, der fremmer mere plantebaseret kost – fordi det ikke kun er godt for klima, miljø og folkesundhed, men også på den økonomiske bundlinje er en rigtig god investering.
“Regeringen og Folketinget kunne eksempelvis investere i efteruddannelse af køkkenpersonalet i offentlige køkkener og sænke momsen på frugt og grønt. Forskning i og udvikling af dyrkning af planteproteiner i Danmark er også både oplagt og vigtigt, så landbruget kommer i gang med omstillingen. Vi har et helt katalog af konkrete politiske forslag, som samlet løber op i et væsentligt lavere beløb end de mange milliarder, der er at hente”, siger DVF’s generalsekretær.
”Femadrettet håber vi, at disse tal inddrages i det politiske arbejde på Christiansborg. Vi får ikke kun gavnlige menneskelige og sundhedsmæssige resultater ud af at spise mere plantebaseret. Vi får også nogle store samfundsøkonomiske gevinster.
Investeringer i mere plantebaseret kost udgør dermed et centralt bidrag til både økonomisk genopretning i kølvandet på coronakrisen og den nødvendige grønne omstilling”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.
Notat med yderligere oplysninger
DVF har udarbejdet et kort notat, som sammenstiller udenlandske beregninger fra Norge, Belgien, Storbritannien og globalt med den nye danske beregning. Notatet kan fås ved henvendelse til Dansk Vegetarisk Forening