Den mørke tid står for døren, og det betyder, at det bliver langt sværere at se i trafikken. Men næsten halvdelen af danskerne ved ikke, hvornår man skal have lys på cyklen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for Gjensidige.
Det er blevet den tid på året, hvor rigtig mange danskere skal kæmpe sig gennem mørket på cyklen for at komme til og fra arbejde, uddannelse og sociale aftaler.
Der er bare et stort problem. Fire ud af ti har ikke styr på, hvornår det er påkrævet, at man har lys på cyklen.
Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for Gjensidige.
For selvom reglerne siger, at man skal have lys på cyklen mellem solnedgang- og opgang, også kaldet lygtetændingstiden, så er der særligt én ting, der gør cyklisterne i tvivl.
Næsten tre ud af ti svarer nemlig i undersøgelsen, at de mener, at det er påkrævet at cykle med cykellygter, når gadelygterne er tændte. Men det er en misforståelse, der både kan blive dyr for pengepungen og være med til at skabe farlige situationer i trafikken, lyder det fra Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige.
“Først og fremmest er det rigtig ærgerligt, hvis man ender med at skulle betale en afgift, fordi man ikke har styr på reglerne, som ellers er meget klare på området. Men derudover, så er der jo en god grund til, at cyklister skal have lys på, og det er at skabe synlighed og dermed forebygge farlige situationer og ulykker i trafikken,” siger han.
Undersøgelsen viser også, at der er flere årsager til, at danskerne ikke altid husker at have lys på cyklen, når de bevæger sig ud i vintermørket. 31 procent svarer, at batterierne på deres cykellygter er gået ud, mens hver fjerde siger, det skyldes at deres cykellygter ikke er fastmonteret på cyklen.
Men det er alle årsager, det er muligt at forebygge, lyder det fra Henrik Sagild, der også har et godt råd til alle cyklister der, ikke hver dag tjekker op på, hvornår solen står op og går ned, og derfor er i tvivl om, om der skal lys på cyklen eller ej.
“En måde at sikre sig, at man altid har lys på i lygtetændingstiden, er ved at anskaffe sig fastmonterede lygter, der lyser, hver gang man træder i pedalerne. Ellers er mit råd, at hvis man er i tvivl, så er det bedre at være på den sikre side, og tænde for lyset på cyklen. Det koster aldrig noget at være ekstra forsigtig,” siger Henrik Sagild.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af © Kantar Public for Gjensidige i august og september 2023.
Ved du, hvornår det er påkrævet at cykle med tændt lys på cyklen?
Mellem solnedgang og solopgang 60%
Når gadelygterne er tændt 28%
Når lyskeglen fra min cykellygte er synlig på vejen 2%
Det er aldrig påkrævet at køre med cykellygter 1%
Nej, det ved jeg ikke 9%
Hvorfor cykler du uden lys på cyklen i lygtetændingsperioden? Gerne flere svar
Mine cykellygter er ikke fastmonteret på cyklen, og derfor glemmer jeg dem 26%
Batterierne på mine cykellygter er gået ud 31%
Mine cykellygter er gået i stykker 18%
Jeg mener ikke, det er nødvendigt med lys på cyklen 3%
Jeg cykler kun på velbelyste veje 10
Andet 20
Ved ikke 12%