NYT BYTTEOMRÅDE PÅ ALLE GENBRUGSPLADSER I VARDE KOMMUNE

Bare fordi et kaffekrus har en forkert farve eller et bræt er fem cm for kort, behøver man ikke smide det ud. Nu kan man stille brugbare materialer i Kunde-til-kunde-området på DIN Forsynings fem genbrugspladser. Det fortæller Jens Stræde Bondesen, der er driftsleder for genbrug hos DIN Forsyning.

– Vi skal væk fra denne brug-og-smid-væk-kultur. Rigtig mange ting ender i vores containere, selv om det sagtens kan bruges af andre. Vi vil gerne have mere genbrug frem for affald.

Det er ikke kun nips, men også fx trælægter, værktøj, belægningssten, små møbler og legetøj der i fremtiden kan stilles til andre kunder.

Håndværkeren kan blive storleverandør
Det er et håb, at de lokale håndværkere vil bakke op om det nye tiltag, da der kommer mange brugbare stumper fra byggeriet, som private godt kan bruge.

– Det kan virke helt skørt, når fuldstændig ubrugte spånplader afleveres i genbrugstræ, hvor pladerne sendes til nedknusning og laves til nye spånplader. I stedet kan vi give træpladerne nyt liv til fx et kaninbur, skateboardrampe eller lignende. Så hvis håndværkerne kan bidrage med fx lægter, træplader eller gamle vinduer og døre, så begynder vi for alvor at få flyttet noget affald til genbrug, siger Jens Stræde Bondesen.

Forsøg på Nørre Nebel Genbrugsplads en succes
Ideen med bytteområder er hverken ny eller DIN Forsynings. Et nyt lovgrundlag pålagde faktisk genbrugspladserne i hele landet at sikre mere genbrug, men loven blev trukket tilbage i december 2023. DIN Forsyning var dog så langt med planerne, at de valgte at fortsætte.

– De sidste år har DIN Forsyning haft en tilsvarende ordning på genbrugspladsen i Nørre Nebel, hvor medarbejderne har indhentet en masse erfaring. Den erfaring og besøg på andre genbrugspladser rundt omkring i landet betyder, at vi kunne se en masse positivt i et bytte-område.

I god tråd med Varde Kommunes klimahandlingsplan
At nedbringe mængden af affald og at genbruge mest muligt falder i god tråd med kommunens klimahandlingsplan. Det fortæller viceborgmester og næstformand i DIN Forsyning Søren Laulund.

– Ved at flytte fx genbrugstræ fra containeren til bytte-området vil vi både bidrage til mindre transport og støtte op om genbrugstanken. Det er måske naivt, men man kunne jo også håbe på, det i sidste ende betyder færre fældede træer. At det er et nationalt initiativ betyder, at vi sammen kan flytte noget. Det er positivt.

– Det handler om at få en grønnere hverdag, og her kan vi få lidt mere genbrug ind i hverdagen. Så en opfordring herfra til både private og erhverv, er at bruge bytteområdet i stedet for at smide gode ting i containeren, fortæller Søren Laulund.

Høflig selvbetjening
Der kommer ikke tal på, hvor mange tons affald der flyttes ud af containerne, for det er kunderne selv, der kommer til at styre ordningen. Tingene bliver ikke registeret, og der kommer ingen pris på. Det er høflig selvbetjening begge veje.

– Vi vil stadig opfordre alle til at bruge de etablerede genbrugsbutikker og støtte deres gode formål. Så reelt set burde et pænt kaffekrus afleveres hos dem, men de er måske mere interesseret i et helt kaffekrus-sæt. Og når man alligevel står med kruset på genbrugspladsen, så er erfaringen, at man ikke putter det tilbage i bagagerummet og kører til en genbrugsbutik – så ryger det ud. Her får man lige en sidste chance for et give kruset nyt liv, inden vi endeligt knuser det til vejfyld, fortæller Jens Stræde Bondesen.

– Vores genbrugsvejledere på pladserne kan se, at der ligger mange gode ting i containerne, men vi forventer ikke at flytte mange hundrede tons ved det her. Det giver bare så god mening ikke at smide brugbare ting ud, slutter driftslederen.