De første utætheder i taget startede i 2019, og i 2020 blev utætte tagplader udskiftet ca. en gang om måneden. Derfor tog vi en beslutning om, at taget på i alt 950 m2 skulle udskiftes med et nyt.
Den lette kontra den mest bæredygtige løsning
Taget fra 2001 bestod af eternitplader. Det letteste ville derfor have været at udskifte de eksisterende plader med nye. Da eternitplader dog ikke kan genanvendes og ryger direkte til deponi, blev denne løsning hurtigt afskrevet. Med fokus på vores strategi “Fra dygtige til bæredygtige” og vores tre ambitioner faldt valget i stedet på tagpap.
Tagpap er den mest bæredygtige løsning, da pappet først og fremmest kan genanvendes. Når pappet har udtjent sin funktion efter mindst 50 år, køres det således tilbage til fabrikken, hvorpå pappet bliver genanvendt til nyt. Over en periode på 40 år medfører løsningen herudover en besparelse på 500.000,00 kr. ex. moms.
Flere bæredygtige valg
Selvom valg af tagpap er omdrejningspunkt for tagrenoveringen, har vi truffet flere bæredygtige valg. Frem for at anvende det traditionelle to-lags tagpap, har vi anvendt et-lags tagpap. På den måde har vi sparet 50% på materialer. Overskydende materialer er herudover blevet samlet og kørt tilbage til fabrikken, så de kan indgå i produktionen igen. Vi har efterisoleret, så isoleringen lever op til nuværende gældende krav, og vi har valgt vedligeholdelsesfrie sternbrædder og vedligeholdelsesfri gavlbeklædning, som kan anvendes i Svanemærkede byggerier. Endelig er alt træ, der er blevet brugt, FSC-mærket, som er en garanti for træ, du kan købe med god samvittighed.