Nyt podcastafsnit om Kærgård Klitplantage

I dag er langt de fleste bevidste om, at uforsigtig deponering af affald og spildevand kan have store miljømæssige konsekvenser, men fra 1956 og frem til 1973 fik Grindstedværket lov til at deponere deres giftige spildevand i Kærgård Klitplantage. Og med et frygteligt resultat. Selv i dag, næsten 50 år senere, er oprydningsarbejdet endnu ikke afsluttet. Men der er lys for enden af tunnelen. Hør om forureningen og oprensningen af Kærgård Klitplantage i nyt podcastafsnit.

I 1956 hang stanken af spildevand så tungt over Grindsted, at Grindstedværket blev tvunget at finde et nyt sted at deponere sit spildevand. Valget faldt dengang på det naturskønne område mellem Vesterhavet og Filsø, nemlig Kærgård Klitplantage. Dengang forudså man ikke, at deponering af 286 millioner liter forurenet spildevand fordelt over 17 år skulle blive en af de værste generationsforureninger i Danmarkshistorien.

Selv i dag har udsivningen af de skadelige stoffer fra spildevandet konsekvenser. Der er nemlig badeforbud på en 1.400 meter lang strandstrækning ud fra plantagen. Men med finansloven 2020 blev oprensningsarbejdet sikret, og afslutningen på det store arbejde estimeres til år 2027.

I det nye afsnit af Varde Biblioteks lokalhistoriske podcast, ”Hvornår var det?” fortæller projektleder for oprensningen, Jørgen Fjeldsø, historien om Kærgård Klitplantage og den forureningsskandale, der trækker dybe spor frem til i dag.

Afsnittet udkommer den 1. december. Du finder ”Hvornår var det?” i din foretrukne podcastapp. Du kan læse mere om podcasten på Varde Biblioteks hjemmeside, www.vardebib.dk.

 

Foto: Tankbil i Kærgård Klitplantage, 1966. Fotograf: Ukendt. Kilde: Grindsted Lokalhistoriske Arkiv.