Varde Kommune lancerede i forbindelse med byrådsmødet tirsdag den 21. juni en ny politik for kommunens veteraner. Den adskiller sig ved ikke kun at have fokus på soldaterne og andre udsendte faggrupper, men også deres pårørende.
– Langt de fleste veteraner vender hjem fra internationale udsendelser med gode erfaringer i bagagen. Desværre ved vi også, at en lille del af de udsendte vender hjem med fysiske eller psykiske følger. Varde Kommune ser det som en særlig forpligtigelse at tage ekstra hånd om disse borgere, siger Søren Laulund, formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Integration i Varde Kommune.
– Vi ved, at udsendelsen kræver en særlig indsats af den udsendte, men også af de pårørende derhjemme. Derfor er det vigtigt også at sætte fokus på de pårørende, der ellers let kan blive glemt, tilføjer han.
FORSVARET
En udsendelse berører ikke kun den udsendte, men også forældre, ægtefælle, kæreste, børn og andre nære pårørende.
Enhver udsendelse medfører afsavn og bekymring for den udsendte soldat, og nogle pårørende får behov for hjælp og støtte både før, under og efter udsendelsen.
Derfor sætter Varde Kommunes nye politik på veteranområdet ikke kun fokus på veteranerne, men også deres pårørende.
Indholdet af veteran- og pårørendepolitikken bygger blandt andet på udsagn fra veteraner i Varde Kommune, der i en undersøgelse har delt deres erfaringer.
Konkrete indsatser i politikken (udpluk)
• Dispensation for veteraner til at bo hele året i sommerhus.
• Markering af hjemkomsten for udsendte og deres pårørende.
• Oprettelse af særlige børnegrupper i samarbejde med Varde Kaserne og Veterancenteret.
• Oprettelse af projektet “NUSSA”, der fokuserer på forebyggelse af sekundær traumatisering af børn.
FAKTA
• Pr. 1. juni 2015 boede der 705 veteraner i Varde Kommune, der tidligere har været udsendt på en international mission for Danmark.
• NUSSA er en legebaseret metode til forebyggelse af sekundær traumatisering hos børn i familier præget af traumer. Varde Kommune har samarbejdet med Afdeling for Traume- og Torturoverlevere hos psykiatrien i Region Syddanmark om udvikling af projektet.
• Bag udarbejdelsen af den nye veteran- og pårørendepolitik står repræsentanter fra:
Sundheds- og rehabiliteringsteamet, Jobcenteret, Borgerservice, Børne- og Ungeforvaltningen, Veterancenteret, KFUM’s Soldaterhjem og SoldaterRekreation i Varde, kontaktofficerer fra Varde Kaserne og Oksbøllejren samt veteraner fra Forsvarets tre faglige organisationer (officersgruppen, sergentgruppen samt korporal- og konstabelgruppen).
• Varde Kommune er hjemsted for tre garnisoner:
Hærens Efterretningscenter og Hærens Sergentskole på Varde Kaserne, Hærens Kamp- og Ildstøttecenter på Oksbøl Kaserne samt Hjemmeværnsskolen på Nymindegab Kaserne.