Naturen til bords
Den kraftfulde sydvestjyske natur har til alle tider formet både råvarer og de lokale madhåndværkere.
Fødevareproduktionen i området sker på naturens præmisser, ofte som egentlig naturpleje, og få steder i Danmark er der så nært et samspil mellem naturen, avlere, fødevareproducenter og kokke.
Kendetegnende for landsdelens bedste spisesteder er, at kokkene er dedikerede til ægte veltillavede fortolkninger af sæsonens lokale råvarer. Kødet fra det lokale kødkvæg og lam er efterspurgt af Danmarks bedste kokke. Dyrene græsser på naturlig næringsrig vegetation. Det giver kødet en særegen kvalitet og smag.
Landsdelen er også kendt for sine mejerivarer. Andelsmejeribevægelsen startede med Hjedding Andelsmejeri syd for Ølgod i 1882 og tæt på
finder man Danmarks ældst fungerende andelsmejeri, Tistrup Mejeri fra 1883.
Med disse og andre stedspecifikke fødevarer i spil og dygtige madhåndværkere, er der særdeles gode muligheder for at shoppe delikatesser i Varde Kommune.
• Henne Kirkeby Kro fik i 2016 en Michelin-stjerne som en af de første danske restauranter uden for Århus og København.
• Varde Kommune har hele fem restauranter i White Guide 2016/17.
• Varde Kommune har et af Danmarks største kronvildtreservater i Naturpark Vesterhavet.
• Skallingen har sin egen cowboy, der om sommeren passer omkring 600 kreaturer, som afgræsser halvøen.
• Nymindegab Kro blev i 2016 kåret til Small Danish Hotels bedste restaurantoplevelse.
• Hr. Skov gourmetbutik er kåret som en af verdens bedste fødevarebutikker af det internationale magasin Monocle.
Kilde: Varde Kommune