Efter et dyk i sensommeren er der igen en stigning i restancerne hos butiks- og restaurantionslejemål, så de nu er oppe på 2 mia. kr. EjendomDanmark opfordrer til, at begge parter går dialogens vej og finder langsigtede løsninger.
Corona har igen sat et tungt aftryk på alle samfundshjørner, og det rammer nu også både erhvervslejere og deres udlejere. En ny opgørelse fra EjendomDanmark viser nemlig, at efter en sensommerperiode med faldende restancer fra erhvervslejerne går udviklingen nu den anden vej. I oktober var der således 2 mia. kr. i restance fra butiks- og restaurantlejemål.
”Der er mange erhvervsdrivende, der særligt i de mest udsatte brancher tilpasser sig nye restriktioner og kæmper for deres forretninger. Samtidig er rigtig mange udlejere indstillede på at finde lokale løsninger om fx henstand med de enkelte erhvervsdrivende. Men det er også vigtigt, at alle begrænsninger i at drive virksomhed følges ad med kompensation, så der ikke startes en sneboldeffekt, hvor de næste led bliver endnu mere udsatte,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
Han glæder sig over, at der er indgået en bred politisk aftale, der forlænger og løfter kompensationsmulighederne for de virksomheder, der i særlig grad har kunnet mærke coronaen på bundlinjen.
Dialog og feriepenge
Efterårets feriepenge udbetaling gav et boost til forbruget, men der er også områder, hvor både hjælpepakker og den gode dialog med udlejer bliver udslagsgivende for en vinter, der sandsynligvis vil stå i coronaens tegn:
”Den klare anbefaling er dialog. Ingen udlejere er interesserede i, at deres gode erhvervslejere forsvinder, fordi de har svært ved at holde sig stående i en ekstraordinær situation. Men den store velvilje fra udlejerne skal selvfølgelig følges af med kompensation, så det ikke blot bliver en øvelse i at sende regningen videre. De danske ejendomsvirksomheder har også selv markante udgifter og forpligtelser,” siger Jannick Nytoft.