I lørdags takkede TrygFonden Kystlivredning af for endnu en sæson på de danske strande. Livredderne kan se tilbage på en sommer med meget få rigtige badedage, hvilket har betydet færre badegæster og færre aktioner.
Men trods den stille sommer har der også i år været badegæster i livsfare.
I alt har livredderne gennemført 13 livreddende aktioner. Derudover har de forebygget flere tusinde potentielle ulykker samt ydet førstehjælp til masser af børn og voksne på de danske strande og havnebade.
Efter otte uger på de danske strande lukkede livredderne i lørdags de rød-hvide livreddertårne ned for sidste gang i år.
– De foreløbige tal for 2016 viser, at livredderne gennemførte i alt 44.676 indsatser, hvoraf de 13 betegnes som aktioner, hvor personer har været i livsfare.
Så få indsatser og aktioner har vi ikke oplevet i mange år. Men tallene viser trods alt stadig, at livreddernes tilstedeværelse ved de danske strande og havnebade er afgørende i forhold til at redde liv og forebygge ulykker.
– De 13 episoder omfatter bl.a. badegæster, der er blevet fanget i revlehuller eller som får et ildebefindende, samt børn, der bader uden opsyn af deres forældre og pludselig kommer i vanskeligheder, siger René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden.
Færre indsatser
Foruden de livreddende aktioner har livredderne i år gennemført 1.798 førstehjælpsaktioner, der tæller alt lige fra behandling af snitsår og møder med brandmænd til forstuvninger og bistik. Derudover har der været 2.153 forebyggende indsatser, hvor livredderne har været i vandet for at forebygge ulykker, samt 40.712 oplysende indsatser, hvor livredderne har talt med strandgæsterne om de lokale forhold på stranden, og hvad man skal være særligt opmærksom på i og ved vandet.
Set i forhold til sidste år har livredderne i år gennemført 15.934 færre indsatser og 14 færre livreddende aktioner.
– Vi har haft rekord få livreddende aktioner i år, og det skyldes selvfølgelig, at der har været færre badegæster på grund af vejret, men vi håber også, at vores oplysende arbejde gennem de sidste mange år har givet danskerne en bevidsthed om badesikkerhed. En af livreddernes vigtigste opgaver er netop at oplyse badegæsterne om, hvordan de passer på sig selv og hinanden i vandet, og det har der været ekstra god tid til i år, siger René Højer og fortsætter:
– Når vejret bliver lunt i sensommeren, er der mange, der spørger os, om vi ikke kan holde åbent lidt længere, men de fleste af vores livreddere skal jo tilbage til deres studie eller almindelige arbejde, efter at de har brugt sommerferien på at passe på badegæsterne på de danske strande, siger René Højer.
Børn over hele Danmark var i praktik som livreddere
Det er ikke kun på de 36 strande og havnebade rundt om i Danmark, hvor TrygFonden har bemandede livreddertårne, at der er blevet talt badesikkerhed. I løbet af sæsonen har TrygFonden Kystlivrednings LivredderPatrulje besøgt 46 strande rundt om i hele landet, hvor de har givet gode råd om, hvordan man passer på sig selv og hinanden, samt haft børn i praktik som livreddere sammen med deres forældre.
– Siden 1998 har vores LivredderPatrulje rejst rundt i landet for at fortælle strandgæsterne om badesikkerhed, og sidste år begyndte vi at arbejde med praktikforløbet. Vi har haft rigtig god erfaring med at involvere børn og voksne i nogle sjove og lærerige aktiviteter, så de sammen får leget de gode strandvaner ind. Faktisk har interessen været så stor, at vi selv i silende regnvejr har haft livredderaspiranter og deres forældre i praktik, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.
Havnebadene ved Fisketorvet, Sluseholmen og Islands Brygge i København er stadigt åbne og her er livredderne på plads frem til den 30. september.
Fakta om livreddernes indsatser på landets 36 livredderposter
• 13 livreddende aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer var i livsfare.
• 1.798 førstehjælpsaktioner, eksempelvis snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
• 2.153 forebyggende indsatser, hvor livredderne har været ude i vandet for at advare folk, der eksempelvis har taget en luftmadras/gummibåd/badedyr med i vandet ved fralandsvind, eller få dem til at svømme tættere på land.
• 40.712 oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.
DE LOKALE TAL:
• Vejers: 1 livreddende aktion, 14 førstehjælpsaktioner, 54 forebyggende aktioner og 576 oplysende indsatser
• Henne: 0 livreddende aktioner, 17 førstehjælpsaktioner, 117 forebyggende aktioner og 646 oplysende indsatser
• Hvidbjerg: 2 livreddende aktioner, 70 førstehjælpsaktioner, 183 forebyggende aktioner og 1.163 oplysende indsatser
• Søndervig: 0 livreddende aktioner, 100 førstehjælpsaktioner, 151 forebyggende aktioner og 937 oplysende indsatser