Trods krisetider holder landets virksomheder fast i juletraditionerne – og julefrokosten. Men med julesteg og snaps følger også en række overvejelser for den enkelte leder. Derfor er den faglige organisation, Lederne, klar med gode råd til julefrokosten.
En ægte dansk firmajulefest er for mange lig med fest, dans og masser af alkohol. Men ofte er den også lig med en række dilemmaer for landets ledere:
For kan jeg være mig selv til julefrokosten, og kan jeg feste, som jeg har lyst til? Eller bør jeg lægge en dæmper på mig selv og evt. gå tidligt hjem, så medarbejderne kan feste videre alene?
Læs her 5 gode julefrokostråd til landets chefer fra Michael Uhrenholt, ledelsesrådgiver og teamchef hos Lederne:
1. OVERVEJ DIN STRATEGI: Gør op med dig selv inden festen, hvordan du ønsker at fremstå som leder ─ for rollen som leder har du både til hverdag og under festen. Ønsker du at beholde den gode relation til dine medarbejdere, er det vigtigt, at de kan genkende dig midt i festlighederne. Derfor kan du med fordel være med, hygge dig og lære dine medarbejdere endnu bedre at kende, men lad være med at gå forrest i løjerne. Og husk at vi lever i nye tider med sociale medier, hvor alt fra festen er lettere at udbrede. Sæt din egen grænse, så du kan se dig selv og dine medarbejdere i øjnene, når det bliver hverdag igen.
2. MÆRK STEMNINGEN OG STYRK RELATIONERNE: Cirkulér blandt dine medarbejdere og del ud af din opmærksomhed. Spørg, lyt og tal med nogle af de medarbejdere, som du måske ikke taler så meget med til hverdag. Mærk efter, hvordan stemningen er. Hygger medarbejderne sig? Er der tilslutning til arrangementet, eller oplever du et stort frafald til festen? En firmafest kan fungere som et godt pejlemærke for, hvordan ”temperaturen” er på den generelle stemning i virksomheden, og det team du er ansvarlig for.
3. HOLD FOKUS PÅ FESTEN: Nogle medarbejdere kan få lyst til at diskutere arbejdet og sige chefen et par sandheder, som festen skrider frem, men lad dig ikke involvere i arbejdsrelaterede diskussioner. Flyt derimod fokus i samtalen til emner, der er passende, så I får en sjov og hyggelig julefrokost, og tilbyd medarbejderne, at I kan mødes og tage snakken om arbejdet i ugen, der kommer.
4. TÆNK OVER, HVAD DU SIGER: Når festen er i gang, bør du som leder tænke over, hvad du siger. Selv om du er i festligt lag, er du en rollemodel. Det, du siger og gør til hverdag, og det, du siger og gør til en fest, vil altid blive analyseret og forstået i den kontekst, som den enkelte medarbejder befinder sig i. Pas på med vittigheder. Selv en uskyldig joke kan risikere at støde andre.
5. DIN DELTAGELSE ER VIGTIG: Og NEJ, du behøver ikke gå hjem før tid. Selvfølgelig hvis du har en årsag hertil, men festen er også din. Husk, sådan, som du bliver set til hverdag, er også måden, du bliver set på til en fest. En tidlig retræte kan måske blive opfattet som om, du ikke er komfortabel i samværet med dine medarbejdere, eller signalere, at noget andet er vigtigere.
Fest skal der til
Der er i øvrigt intet, som tyder på, at landets virksomheder, krise eller ej, i stor stil har tænkt sig at droppe julefrokosterne. Ifølge helt nye tal fra Lederne vil 84 af landets virksomheder trods den truende økonomiske krise, stadig afholde julefrokost. Dermed har kun seks procent valgt at droppe den årlige firmafejring af julen.