Søger du tips til belysning?

XL-BYG Outrup: Når det kommer til belysningen i vores hjem er der mange faktorer, som spiller ind og som er afgørende for hvor rart det er at være i rummet. Savner du inspiration og gode brugbare råd, så kan du finde mere om hvordan du skaber den rette stemning med forskellig typer belysning i hjemmet her.

Mere end bare lamper
Når vi indretter vores hjem, glemmer vi ofte at tænke over belysningen. Men det er synd og skam. Belysning spiller nemlig ikke bare en stor rolle for et hjems visuelle udtryk, men også for oplevelsen af at være i hjemmet. Skal dit hjem være hyggeligt eller moderne, underspillet cool eller dejligt varmt? Den rigtige belysning kan sørge for lige den stemning, du ønsker. Men det kræver, at du tænker belysningen aktivt ind i din indretning. Lys er nemlig ikke kun praktik, men også et æstetisk virkemiddel, der kan fremhæve designdetaljer, dele hjemmet ind i zoner eller skabe dejlige hyggekroge. Det er både form og funktion.

En klassisk fejl, når man vælger belysning, er at forelske sig i et givent lampedesign, men glemme at tænke belysningens funktion eller den ønskede stemning ind i ligningen. En arbejdsstation, som køkkenet eller skrivebordet, kræver f.eks. en god, stærk belysning, så man kan se, hvad man laver. Til gengæld gider de færreste sidde badet i lys, når de nyder et glas rødvin i sofaen. Det handler om at finde den rette belysning til det rette sted – og det kræver lidt viden om lystyper og lyskvalitet.

Mix og match dine lystyper
Overordnet findes der fire typer belysning. Nedadrettet, opadrettet, diffust og koncentreret. Nedadrettet belysning er danskernes favorit. Vores hjem er fyldt med smukke designpendler og arkitekttegnede standerlamper med lukket skærm, som har det tilfælles, at de kun lyser nedad. Det giver en god hyggebelysning på et begrænset område, men efterlader loftet mørkt, så rummet ser mindre ud, end det er. Her kan det give god mening at kombinere med opadrettet belysning, der lyser loftet op. Diffust lys betyder, at lyskilden spreder lyset i alle retninger. Der er typisk loftslamper og væglamper i glas, eller frithængende pærer, som også er meget trendy lige nu. Diffust lys er et rigtigt godt valg til den overordnede grundbelysning i rummet. Til sidst har vi koncentreret lys. Altså den type belysning, du kender fra skrivebordslampen eller spots på badeværelset. Formålet med koncentreret lys er at sikre dig optimale arbejdsbetingelser eller sætte fokus på en designdetalje, f.eks. et billede eller et stilleben. Typisk vil et mix af ovenstående give det bedste resultat.

Vælg den rigtige lyskvalitet
Når du har styr på belysningstypen, skal du vælge en lyskilde. Altså en pære eller et lysstofrør. Lyskilden er med til at give den rigtige stemning i rummet, og for at vælge den rigtige har du brug for at kende tre begreber: Lumen, Ra og Kelvin. Lumen beskriver hvor meget lys, pæren udsender. En lumen-værdi på 800 svarer til en 60 watts glødepære. Jo større et rum du skal lyse op, des højere Lumen-værdi har du brug for. Ra fortæller noget om lyskildens farvegengivelse. Altså; hvor tæt kommer farverne i den kunstige belysning på farverne i dagslys. Dagslys har en Ra-værdi på 100, så hvis din lyskilde har en Ra-værdi på f.eks. 99, kan du være ret sikker på, at din blå væg ikke ser grøn ud, når du tænder for lampen. Kelvin er vigtig, hvis du som de fleste ønsker et dejligt varmt lys. Kelvin beskriver lysets temperatur og måles på en skala fra 0-11.000. Jo lavere Kelvin-værdi, des varmere (rød-gule) er farverne.

Overordnet kan man sige, at glødepærer leverer den bedste lyskvalitet. De energirigtige LED-pærer giver dem dog kamp til stregen, og med de nyeste LED-pærer vil de færreste kunne se forskel.

Hos XL-BYG Outrup kan du få meget mere information og vejledning.