Cyklistforbundet: Har du så djævelsk gode ben, at du kan blive ’bjergkongen’? Eller er det kagetrofæet, du skal sætte næsen op efter? Bliver det dig, der kommer i førertrøjen? Spørgsmålene bliver besvaret i maj måned, hvor Vi Cykler Til Arbejde ’går i gult’. Det er ved at være sidste frist for tilmelding.
I år starter Tour De France i Danmark for første gang. Det smitter af på årets VI CYKLER TIL ARBEJDE-kampagne fra Cyklistforbundet, der ’går i gult’ i hele maj måned og nu har åbent for tilmelding.
I år samarbejder Cyklistforbundet nemlig med arrangørerne af Tour de France og har fået lov at bruge mange af kendetegnene fra cykelløbet i VI CYKLER TIL ARBEJDE.
”Danmark har en af verdens bedste cykelryttere i Jonas Vingegaard, men vi har også nogle andre cykelhelte. Dem, der cykler til arbejde hver dag. I år kan alle komme i den gule førertrøje eller blive konger af den lokale djævlebakke. Vi glæder os rigtig meget over, at vi har fået lov til at lege med de kendte symboler fra Tour De France i vores cykelkampagne og varme op til den historiske begivenhed, det er, at Tour de France starter i Danmark. Det skruer motivationen et ekstra hak op, siger Cyklistforbundets direktør, Klaus Bondam.
Grand Départ
Tour de France-feltet sættes i gang 1. juli i København ved den store ’Grand Depart’, som kommer på tværs af landet med hele tre etaper. Den danske tourstart arrangeres med afsæt i det nationale Tour de France-sekretariat, som er placeret på Københavns Rådhus. Direktør Ida Bigum Nielsen håber, at samarbejdet mellem VI CYKLER TIL ARBEJDE og Tour de France får ekstra mange til at sætte sig i sadlen i maj måned:
”Vi cykler til arbejde er et smukt landsdækkende initiativ, som med motion og cykling i centrum både er sjovt, sundt og spændende. Derfor er vi glade for samarbejdet med Cyklistforbundet, hvor vi på tværs af landet får skabt ekstra opmærksomhed på cykling og gør fællesskabet omkring den danske tourstart stærkere. Vi er stolte af, at Grand Départ kan være med til at skabe fornyet begejstring for cyklen herhjemme,” siger direktør Ida Bigum Nielsen.
Kickstart i ’Cyklens År’
Regeringen har sammen med stort set alle Folketingets partier udnævnt 2022 til Cyklens År, og det er desuden første gang i to år, at landet ikke er delvist lukket ned af corona under VI CYKLER TIL ARBEJDE.
”Vi skal i den grad kickstarte cyklingen her i Cyklens År, hvor coronaen også har sluppet sit greb om arbejdspladserne. Jeg tror, at rigtig mange er ekstra motiverede for at få gang i alt det gode sociale liv, som der er på mange arbejdspladser. Mange af os trænger også til at komme ud og røre os lidt mere i hverdagen. VI CYKLER TIL ARBEJDE har også mærket, at folk har arbejdet hjemmefra, så vi glæder os virkelig meget til at komme op i det helt høje gear igen, hvor mange tusinde danskere har det sjovt med at deltage i vores traditionsrige kollegakampagne,” siger Klaus Bondam og fortsætter:
”Det skal nemlig være sjovt, men det er ikke kun for sjov. Når man cykler en kilometer i stedet for at køre i bil, sparer man samfundet otte kroner. Besparelsen skyldes, at sundhedseffekterne er så store ved at cykle i stedet for at tage bilen,” siger Klaus Bondam.
Man tilmelder sig i hold på 2-16 kollegaer på www.vcta.dk. Jo flere dage holdet cykler i maj, desto flere lodder får holdet til den afsluttende lodtrækning om årets hovedpræmie: En elcykel af det hollandske kvalitetsmærke Gazelle til alle på vinderholdet. Alle virksomheder tilbydes desuden en afsluttende oversigt over de opnåede sundheds- og klima-effekter af medarbejdernes cykelindsats.
Cyklistforbundet gennemfører kampagnen i samarbejde med biotekvirksomheden Gubra i Hørsholm. Det er i år 25. gang, VI CYKLER TIL ARBEJDE kører i hele landet.
Fakta:
Kører 1.-31. maj – tilmelding på www.vcta.dk
Man tilmelder sig i hold på 2-16 kollegaer og dyster om flest dage på cyklen.
Man kan vinde både forskellige særpræmier og årets hovedpræmie: En Gazelle-elcykel til hver deltager på vinderholdet.
Med kampagnen følger et idékatalog til virksomhederne med ideer til lokale konkurrencer, events og aktiviteter, så man som arbejdsplads får mest ud af at være med.
Alle virksomheder tilbydes en afsluttende oversigt over de opnåede effekter af medarbejdernes cykelindsats målt på bl.a. sparede sygedage og sparet CO2.
I år kan deltagerne for første gang også registrere deres fritidscykling.
Så sundt er det at cykle
Folk, der cykler regelmæssigt, har mindre risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Bare få timers aktiv transport om ugen i form af gang og cykling har dokumenteret effekt på din sundhed (Forskningsenheden Active Living, Syddansk Universitet).
Hvis danskere på årsbasis cykler 10% mere end i dag, vil antallet af sygedage falde med 267.000 (Dansk Industri, 2018).
Cykling sparer fx. Region Hovedstaden for over en million sygedage om året (Cykelregnskab 2016).
Hver gang en dansker cykler 1 km, sparer samfundet 8 kroner, fordi der er store sundhedseffekter ved cykling (Transportministeriet, 2020).