XL-BYG: Tips til at holde græsplænen flot

Her finder du alt, hvad du skal vide om optimal pleje af din græsplæne samt korrekt installation og vedligehold af din plæneklipper. Med disse råd kan du holde din græsplæne grøn, flot og stærk hvert år. Få også et overblik over dine muligheder inden for plæneklippere fra XL-BYG.

Pas godt på plæne og plæneklipper
Ser græsplænen lidt tør og træt ud? Fortvivl ej – her finder du en række artikler, der giver dig helt konkrete tips og tricks til at holde plænen flot og sund år for år. Find også rådgivning om, hvordan du sikrer, at plæneklipperen vedligeholdes optimalt, så den fungerer så effektivt som muligt i mange år frem.

Hvis du vil have en flot, grøn græsplæne, er det en god idé at begynde med forarbejdet allerede i foråret. Få gode råd til vedligehold af din plæne her.
En græsplæne forbliver ikke grøn og veltrimmet uden indsats. Selvom du har en robotplæneklipper, kræver græsplænen f.eks. stadig gødning og kalk for at holde sig pæn.

Giv græsplænens rødder luft med en plænelufter
Græsrødderne har brug for ilt for at kunne vokse, som de skal. Når en plæne jævnligt bliver betrådt, bliver det øverste lag hårdt, og ilten har ikke så let ved at trænge ned til rødderne. Hvis græsset ovenikøbet vokser på en lerjord, bliver den endnu lettere hård. Når jorden bliver hård, får også vand og næring svært ved at trænge ned til rødderne. Resultatet er en græsplæne, som ser kedelig og trist ud.

Løsningen er at ”lufte” græsset til forår. Det kan man gøre ved hjælp af en greb, som man bruger til at prikke huller med over hele ens græsplæne. Processen er dog noget lettere, hvis man anvender en ”plænelufter” (også kaldet en ”vertikalskærer”), som man kan køre frem og tilbage over græsset, mens den prikker jævne huller over hele græsarealet. Kør hen over græsplænen med plænelufteren på kryds og tværs, indtil du har været igennem hele arealet med græs, og græsplænen vil kunne ”ånde” frit igen.

Fjern mos fra græsplænen
Mos skæmmer ikke alene græssets udseende, men det kvæler også græsset, som ikke kan få næring, lys og luft. Så det er altså en god idé at fjerne mosset, så græsset har de optimale vækstbetingelser.

Generelt skal man lægge mærke til, at mos specielt trives i fugtige omgivelser. Derfor er det også en god idé at undersøge, om jordbunden under græsset er meget fugtig. Hvis det er tilfældet, har mosset langt bedre vækstbetingelser.

Hvis der ofte ligger vand på din græsplæne, kan det skyldes, at jordbunden er for hård, så regnvand ikke kan trænge ned igennem jorden, men i stedet bliver liggende i det øverste jordlag. Løsningen er dels at blødgøre jorden, og dels at skabe en form for dræn, så vandet kan løbe væk fra plænen.

Døjer man med mos, bør man desuden tjekke, om plænen har for lav en pH-værdi. En jordbundsprøve vil hurtigt afsløre, om dette er tilfældet. Hvis pH-værdien er for lav, er løsningen at tilføre græsset kalk, hvorved pH-værdien hæves.

Det kan være en god idé en gang imellem at springe over græsslåningen i de områder, hvor der er meget mos i græsplænen. Når du gør det, vokser græsset nemlig længere end normalt og bliver højere end mosset, som så holdes nede.

Desuden bør man stoppe med at klippe græsset lidt tidligere på året, end man normalt ville, når vinteren nærmer sig. Når man gør det, står græsset nemlig højere end mosset, hvis vækstperiode er længere end græssets. Hvis man derfor stopper klipningen af græsset lidt tidligere på året end normalt, undgår man lettere, at mosset vokser sig højere end græsset og kvæler dette.

Har der først dannet sig et lag mos i din græsplæne, kan dette fjernes på flere måder. Du kan f.eks. anvende en mosrive, som er specielt beregnet til at rive mosset op af græsset. En anden løsning er en såkaldt ”mosfjerner”, som river mosset op over hele plænen, når man kører hen over den. Ulempen er, at mosfjerneren efterlader store bare pletter uden hverken mos eller græs. Sommetider kan det dog være den eneste løsning, og hvis mosset har vokset sig rigtig kraftigt, kan det være den mest effektive løsning.

En anden, lidt mere nænsom metode, er at tromle græsplænen. Det gør man ved at køre på kryds og tværs ud over hele græsarealet med en havetromle. Flere haveejere har fortalt, at dette har haft en meget positiv virkning på mos i deres græs.

Giv din græsplæne topdressing
Hvis din græsplæne er ujævn og har flere spredte huller, kan en såkaldt ”topdressing” hjælpe til at gøre den pænt plan og tæt igen. Desuden tilfører du gennem topdressingen et ekstra nærende jordlag, som virkelig gavner den. Sådan går du frem:

Fjern gammelt græs, blade og andet affald fra plænen.
Lav en blanding af muldjord, grus (uden ler) og kompost. Man kan også tilføje lidt græsfrø til blandingen, hvis plænen er lidt ”tynd” nogle steder.
Strø blandingen i et jævnt og ikke for tykt lag ud over de ujævne dele af græsplænen. Det nye lag bør ikke være mere end fem cm i tykkelsen. Hvis det nye lag bliver tykkere, risikerer man, at græssets rødder bliver hindret i at få ilt.
Jævn blandingen ud over græsplænen ved hjælp af en rive eller en kost.
Efterså med nye græsfrø
Hvis den gamle græsplæne efterhånden er blevet noget tynd i det, og du gerne vil have den tættere, kan du efterså med nye græsfrø.

Du bør kun efterså med nyt græs, når græsplænen er tør. Ellers risikerer du at opnå det modsatte og i stedet beskadige græsplænen, som kan blive gul og trist at se på. Sådan eftersår du:

Klip græsplænen lidt kortere (omkring en centimeter kortere) end normalt
Løsn jorden (med en vertikalskærer)
Strø eventuelt lidt god jord ud over de bare pletter på græsplænen, hvor du vil efterså græs.
Vand græsplænen, når du har sået det nye græs.

Hos XL-BYG i Outrup kan du få tips og rådgivning til DIN græsplæne.

 

/annonceartikel