Der skal være bedre muligheder for syddanske unge med psykiske lidelser for at få en uddannelse eller fastholde et job. Region Syddanmark sætter to millioner kroner af til et projekt i samarbejde med Esbjerg Kommune og Fredericia Kommune, som retter sig herimod.
Sammen med Esbjerg Kommune og Fredericia Kommune sætter Region Syddanmark et projekt i gang, som skal hjælpe unge i alderen 16 til 30 med psykiske lidelser til at få en uddannelse eller at få og fastholde et arbejde.
Mistrivsel er skyld i frafald
I dag gennemfører hver femte unge eller cirka 20 procent ikke sin ungdomsuddannelse. Det er langt fra målsætningen om, at 95 procent ud af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Andelen af unge uden job eller uddannelse er derudover også steget fra 8,3 procent til 12,4 procent i 2015.
Det er mental trivsel, som er skyld i unges frafald på ungdomsuddannelserne, viser undersøgelser. Cirka hver fjerde af de unge dropper ud grundet mistrivsel, og her kan forskellige psykiatriske tilbud hjælpe.
Samarbejde skaber resultater
Der skal udarbejdes nogle redskaber og metoder, som skal give en mere sammenhængende og koordineret indsats overfor de unge. Dette vil regionen i den kommende tid gøre i samarbejde med de to kommuner, uddannelsesinstitutioner, lokale virksomheder og de unge.
– Der er ingen tvivl om, at når vi går sammen, så opnår vi nogle meget bedre resultater, end hvis vi bare arbejdede hver for sig, og derfor er jeg glad for, at Esbjerg Kommune og Fredericia Kommune er gået med i projektet. Sammen med de unge selv, de lokale virksomheder og uddannelsesstederne kan vi skabe noget, der virkelig har effekt, siger Psykiatri- og Socialudvalgsformand Thies Mathiasen (DF), der er glad for det brede samarbejde.
Kan se en forskel
Projektet udspringer af budgetforliget fra 2016, hvor partierne bag ville sætte fokus på psykisk syges muligheder og vilkår på arbejdsmarkedet. Det tager udgangspunkt i erfaringer, som Region Syddanmark fik i forbindelse med et tidligere projekt kaldet “Trivsel og psykisk sundhed på ungdomsuddannelserne”.
Et af de tiltag fra det tidligere projekt, som vil gå igen, er tilbuddet om gratis efteruddannelse til undervisere, vejledere og mentorer på ungdomsuddannelserne, så de kan opdage og håndtere mistrivsel.
Thies Mathiansen mener, at det nye projekt er et logisk næste skridt for regionen:
– Vi kan se, at det gør en forskel, når vi som region stiller vores psykiatrividen til rådighed for de unge og deres uddannelsesinstitutioner. Nu bygger vi videre på vores erfaringer og ser på, hvad vi kan gøre i forhold til arbejdsmarkedet. Vi har alle en klar interesse i at hjælpe disse unge mennesker til et liv, hvor de kan håndtere deres psykiske lidelser og få en plads på arbejdsmarkedet.
Projektet er tænkt som et pilotprojekt, men viser det sig at være en succes, så kan det være udgangspunktet for en regionsindsats.