Transporttid, lerhuler og foreningsliv – debat på Varde Gymnasium

KV21: Elevrådet på Varde Gymnasium havde inviteret til debatmøde i Festsalen mandag aften. Til forskel fra adskillige andre vælgermøder gennem den seneste tid var der rigtig pænt fremmøde. Om det havde en sammenhæng med, at eleverne på samfundsfaglinjen var blevet varslet fravær i tilfælde af udeblivelse fra valgdebatten vides ikke helt nøjagtigt, men faktum var, at det blev en aften med god debat og stor interesse fra salen.

I panelet var:
Socialdemokratiet: Sandie Eis Ravn
Radikale Venstre: Daniel Gärtner
Konservative: Henrik Vej Kastrupsen
Nye Borgerlige: Anja Karlsson Nye Borgerlige
E-borgergruppen: Peter Skødt Knudsen
SF: Tine Toft SF
Liberal Alliance: Morten Fugleberg
Kristendemokraterne: Inger Marie Kristensen – KD kandidat
Dansk Folkeparti: Jeremy Pedersen
Udviklingslisten: Flemming Bynge
Venstre: Daniel Sørensen
På dagsordenen var: Bæredygtig energi + lokalsamfund & foreningsliv – Infrastruktur + uddannelse & efterliv
Debatten blev styret af elevrådsformand Esben Staal Madsen, der gik direkte til sagens kerne, hvilket fungerede rigtig fint. De efterhånden lidt “langhårede” introrunder var afløst af fokus på det, KV handler om – hvad mener de enkelte kandidater om…!
Og eleverne meldte aktivt tilbage, især da emnet faldt på infrastruktur. Som en af fremmødte sagde:
“Jeg bor i Nymindegab. Jeg skal med en bus kl. 6.30, og hoppe videre på et tog, for at nå at nå at møde ind kl. 8.00. Når jeg ikke toget kl. 15, må jeg vente til det næste kører kl. 17.00.”
Dette gav anledning til en debat om offentlig transport, og det faktum, at mange af eleverne får stillet bil til rådighed, når de fylder 18. Fordi det ifølge eleverne er for besværligt med den offentlige transport. Det er for tidskrævende.
Vindmøller på land og vand var ligeledes et emne, der trak tid, mens billeder af ler- og jordhuler, og en opfordring til at tænke i denne retning var på tapetet, – sammen med fokus på, hvad der skal få de unge til at vende hjem til området efter endt uddannelse.
Man oplevede en interesse fra de unge, der alle for en stund havde sluppet snap og insta, for at lytte til, hvad de lokale byrådskandidater har af ønsker – også for de unges vedkommende. Man må håbe det smitter af på valgdagen – afsted til stemmeurnerne derude – det er også DIT valg!