Trods COVID-19: Færre dødsfald i 2020 i Varde Kommune

Dugfriske tal fra Danmarks Statistik afslører, at der fra 2019 til 2020 har været et lille fald i antallet af dødsfald i Varde Kommune.

Siden 2006 har Danmarks Statistik ført regnskab over antallet af dødsfald i de forskellige danske kommuner, og for ganske kort tid siden udkom tallene for 2020.

Kigger man på tallene for Varde Kommune, kan man se, at 2020 blev endestation for 493 borgere. Selvom man måske kunne fristes til at tro, at 2020 – grundet COVID-19’s hærgen – har været et negativt rekordår for antallet af dødsfald, har dette ikke været tilfældet i Varde Kommune. Tværtimod faktisk. Her er dødstallet for 2020 nemlig en smule lavere end i 2019.

Sådan ser det ud for hele Danmark

På landsplan forholder tallene sig ikke helt på samme måde som i Varde Kommune. Her ses der nemlig i stedet en stigning i dødsfald fra 2019 til 2020, hvor der i alt blev registreret 54.645 dødsfald.

Selvom antallet af dødsfald er højere i 2020 end i 2019, bør det ikke føre til nogen antagelse om, at COVID-19’s hærgen har ført til en eksplosion i antallet af dødsfald på landsplan. Ikke i Danmark i hvert fald. Her skal vi nemlig ikke længere tilbage end til 2018 for at finde et år, hvor antallet af dødsfald var højere end i 2020.

Har ført til ændrede begravelsesritualer

Selvom COVID-19 ikke har ført til en eksplosion i antallet af dødsfald på landsplan, må sygdommen dog alligevel siges at have haft stor indflydelse på flere ritualer, der knytter sig til døden. Med de mange restriktioner, som sygdommens hærgen i perioder har udløst, har mange begravelser nemlig ikke været, som vi kender dem.

Eksempelvis har kravet om sikkerhedsafstand i nogle sammenhænge ført til, at potentielle begravelsesgæster er blevet bedt om at blive væk fra ceremonien, fordi pladsen i kirken ikke har tilladt tilstrækkeligt med gæster, mens afstandskravet i andre sammenhænge har ført til, at begravelsesceremonier er blevet flyttet udenfor under åben himmel væk fra de vante rammer i kirken.

Også når det kommer til bårebuketter, tyder meget på, at vi har ændret vaner – nærmere bestemt købsvaner. Det beretter de om hos sendblomster.dk, hvor salget af bårebuketter i 2020 nåede rekordhøjder.

”I og med at vi nu kan se, at COVID-19 ikke førte til markant flere dødsfald på landsplan i 2020 end årene op til, ser jeg faktisk kun en logisk forklaring på, hvorfor vi i det forgangne år har solgt så mange flere bårebuketter, end vi plejer,” fortæller Henrik Andersen, der ejer sendblomster.dk, og fortsætter:

”Det må ganske enkelt skyldes, at mange danskere har forsøgt at minimere graden af unødvendig fysisk kontakt med andre, og at de i den forbindelse har undladt at besøge den lokale blomsterforretning, når de har skullet købe bårebuketter. Disse buketter har de i stedet handlet online.”