Didde Louise Christiansen på kun 23 år er ejer af restaurant Gl. Daws i Varde. Restauranten åbnede sidste år i november og er siden da gået fra at være omkring 13 ansatte til 24. Didde knokler også for succesen.
– Det er en af hårdeste brancher, forklarer hun.
Så det er også bare med at hænge i, hvis man vil være med, – og det vil Didde.
Sov under disken
Didde kom ud af niende klasse uden det vilde gennemsnit, alligevel har hun nu sin egen restaurant. Men som hun siger:
– Man behøver heldigvis ikke en uddannelse til alt.
Didde er eksemplet på, at bare man vil sin drøm nok, så kan den gå i opfyldelse. Hun er nærmest vokset op i branchen, og den er derfor ikke ukendt. Flere i hendes familie har også været selvstændige, bl.a. hendes mor.
– Jeg kom med min mor på arbejde, som lille. Så sov jeg under disken, fortæller Didde.
Efter at være gået ud af folkeskolen gik Didde i gang med at arbejde inden for restaurationsbranchen sammen med sin mor i Haderslev. Der var dømt mor og datter hygge i de år, hvor det også blev til nogle rejser til Egypten. Derefter fik Didde arbejde i bl.a. Lækkerbisken i Esbjerg. Erfaring mangler hun derfor heller ikke, men hun vil gerne have kokkeuddannelsen engang. Det bliver bare ikke lige nu; det er der for meget fart på til.
Før Didde købte restauranten, udlevede hun sin ungdom i Esbjerg. Man kan sige at i forhold til så mange andre, blev det en lidt kort ungdom. Der er nemlig ikke meget tid til at gå i byen, være sammen med venner eller bare slappe af, når man er selvstændig. Det der med at blive syg er heller ikke noget, Didde gør det i. Hun kan ikke sidde stille og gjorde det heller ikke før titlen restaurantejer blev erhvervet. Didde har altid arbejdet meget, og det er også derfor hun har kunnet udleve sin drøm i så ung en alder. At drømmen så også kan bære, kan kun være et bevis på talent og vilje. Opbakning var der nemlig heller ikke det store af, da Didde fortalte om sin idé. Så dagene har selvfølgelig ikke udelukkende været fyldt med solskin. Særligt det at skulle finde egnet personale har krævet sit, men bortset fra en manglende ekstra kok kører det nu meget godt snart et år efter opstarten.
Fedt, når det spiller
Det er ofte en fyldt restaurant, som skal betjenes om aftenen, og kunderne giver tilfredse anmeldelser, men:
– Det kunne nu være fedt, hvis folk blev lidt længere og tog en drink efter maden, siger Didde.
Gårdhaven var også gjort klar til at blive brugt som bar denne sommer, men grundet det store besøgsantal i restauranten måtte projektet vente. Som hun siger:
– Man skal ikke tage mere på sig, end man kan overkomme.
Didde befinder sig dog godt i de pressede situationer, som branchen byder på:
– Det er fedt at få det hele til at spille. Hvis det ikke spiller i køkkenet, gør det det heller ikke i restauranten, fortæller Didde.
Alt skal spille for, at gæsten får den bedst mulige oplevelse. Det er også tydeligt, hvor meget det betyder for hende at give en god oplevelse. Hun går da også straks smilende i gang med at servicere en dame, som ønsker at reservere et bord, under interviewet.
Didde gør også gerne lidt ekstra for at imødekomme kunderne. En sjov oplevelse var, da en kunde ringede og ønskede at bestille stegt flæsk til fem. Kunden havde selv kartofler og sovs, men havde brændt flæsken på. Det leverede Ditte så for, det var da synd, hvis de ikke kun få stegt flæsk.
Til spørgsmålet omkring en eventuel udvidelse af restauranten fortæller Didde, at hun gerne vil udvide med nogle festlokaler i nærheden. Hun er også blevet spurgt om, hun ikke vil udvide i fx Kolding, Esbjerg og Silkeborg. Didde vil ikke udelukke, at der kan være tale om udvidelser på sigt, men det er restauranten i Varde, som er hendes baby.
God gammeldags mad uden dikkedarer
Grunden til, at menuen faldt på god gammeldags dansk mad på restaurant Gl. Daws, var, at Didde voksede op med det og lavede det i forbindelse med tidligere jobs. Gourmetmad kan være sjovt nok at lave, siger hun, men det er ikke der, hendes hjerte ligger.
– Mit temperament passer nok bare heller ikke til at stå og lave det hver dag. Og det der med at alt nærmest er sat på med en pincet, er ikke lige mig. Der skal være rigeligt mad, forklarer hun.
Desuden er det ikke det, gæsterne kommer efter, når de kommer på restauranten. De kommer ikke for at få en ny eksotisk smagsoplevelse, men for at få god gammeldags mad uden dikkedarer, – og det får de hos Didde. Menuen bliver dog udvidet til også at gælde burgere. Der er altså noget for alle, og det er netop også alle, som kommer på restauranten.
Restauranten havde sin sommerdebut i år, og under sommerspilsperioden og ugen efter var der virkelig travlt. Der havde de ikke lige forventet det store besøgsantal, så det ramte dem fra højre. Nogle dage kan de stadig blive overraskede.
– Der kan være fyldt op nogle dage, hvor det ikke er forventet, men især torsdag, fredag og lørdag er der fyldt op, fortæller Didde.
Der er også gjort klar til julefrokoster i år. Gl. Daws blev startet op i november sidste år, så julehurlumhejet var meget tæt på efter opstarten, men de havde nogle stykker trods det, at de var nye på landkortet. I år er Didde helt klar til at tage imod flere, som kunne tænke sig at holde festen på restaurant Gl. Daws.
– Men det er den enkelte kundes oplevelse, som er vigtig. Man skal kunne lægge kærlighed i det. Jeg vil hellere kunne give den enkelte en god oplevelse end have selskaber på 200, slutter Didde.
Af Sissi Andersen