Når Varde-virksomheden SKY-LIGHT producerer plastemballage, opstår der varme i forbindelse med produktionen. Denne varme kan DIN Forsyning bruge i fjernvarmenettet, hvilket er et vigtigt skridt både i retning af en mere bæredygtig fjernvarme og i at reducere mængden af CO2, der udledes:
– Vi kobler en varmepumpe på SKY-LIGHTs kølekredsløb, og på den måde kan vi forsyne svarende til 700 husstande i Varde med varme, der er produceret på baggrund af overskudsvarme. For os er ingen produktion en god produktion, når det kommer til varme. Vi har en ambition om at undgå spild af ressourcer, og når vi udnytter andres varme frem for at producere det selv, er det win-win for både vores kunder og for miljøet, siger projektchef og konstitueret direktør i DIN Forsyning, Henrik Harborg Blicher.
Væk fra fossile brændsler i varmeproduktionen
Den nuværende fjernvarme kommer i dag primært fra det kulfyrede Esbjergværket og fra affaldsforbrændingen Energnist. På sigt vil varmen fra Esbjergværket blive erstattet Fremtidens Fjernvarme, som er et miks af bæredygtige energikilder, der pt. er ved at blive bygget på Esbjerg Havn. I spidsbelastningsperioder i den kolde tid kommer varmen også fra DIN Forsynings spids- og reservelastcentraler, som på nuværende tidspunkt kører på fossile brændsler:
– Overskudsvarmen fra SKY-LIGHT vil sammen med Fremtidens Fjernvarme nedbringe brugen af fossile brændsler til fjernvarmen, ved primært at erstatte den kulfyrede varme. Mængden af varmen fra SKY-LIGHT vil i den forbindelse erstatte op til 800 tons fossilt CO2 per år, altså en reduktion på ca. 1,1 ton CO2 pr. husstand i ca. 700 husstande. Desuden ligger SKY-LIGHT tæt på vores ene spids- og reservelastcentral, så det gør det nemt for os at koble varmepumpen på både SKY-LIGHTs køling og på vores fjernvarmenet. Vi ser det her som startskuddet på en ny type partnerskaber, som vi meget gerne vil indgå mange flere af, siger Henrik Harborg Blicher.
Genanvendelse af varme fra produktion
Hos SKY-LIGHT er de glade for at kunne bidrage til at gøre fjernvarmen grønnere:
– Miljø, genanvendelse og energieffektivitet har igennem de seneste knap 40 år været vigtige forudsætninger for SKY-LIGHT. Vi var blandt de første til helt at udfase PVC, og vores mangeårige fokus på genanvendelse og energieffektivitet bunder i en snusfornuftig tilgang til anvendelse af ressourcer. Vi har altid arbejdet stenhårdt med disse emner, også længe før der kom fokus på CO2-udledninger og global opvarmning. Opsamling og genanvendelse af varme fra vores produktion passer derfor perfekt i SKY-LIGHTs DNA, og vi ser frem til, at projektet realiseres og går i drift i første halvår af 2023.
Ofte kalder man denne type varme for spildvarme eller overskudsvarme – men varmen er nødvendig i vores produktion og er hverken spild eller overskud. Derfor kalder vi det genanvendelse af varme – og genanvendelse er noget som vi, i al beskedenhed, er ret dygtige til, udtaler SKY-LIGHTs direktør og ejer Søren Kjær Larsen.
I Varde Kommune glæder man sig over samarbejdet mellem SKY-LIGHT og DIN Forsyning:
– Vi har i Varde Kommune netop vedtaget en ambitiøs klimaplan og et mål om at opnå klimaneutralitet i 2050. Vores succes afhænger i høj grad af fremsynede partnerskaber som dette, hvor vi formår at udnytte eksisterende ressourcer. Mange af virksomhederne i vores kommune er allerede langt fremme med den grønne omstilling. Det er SKY-LIGHT et strålende eksempel på, men det er også et eksempel på en virksomhed, der formår at rette blikket op og tænke sig selv ind i en større sammenhæng. Det er beundringsværdigt, siger Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune.
Overskudsvarmen fra SKY-LIGHTs produktion forventes at kunne indgå i DIN Forsynings fjernvarmenet fra sommeren 2023.