Husker du den flotte middelalderfestival tilbage i august 2019? Nu gentager Varde Kommune succesen, og du er også inviteret. Se her nedenfor det store program, der venter:
Fredag den 26. august
Late Night – butikkerne holder åbent til kl. 22.00.
Middelaldergøgl i Børnehøjde:
Kl. 10.00-11.00
Den gamle gøgler Mester Peder underholder med hatteteater, gak og løjer. Udklædte og pyntede børnehavebørn synger med på Vardes egen middelaldersang og danser ”Tornerose er et vakkert barn”.
Sted: Kirkepladsen
Arrangør: Varde Kommune
Stomp og sang på Torvet – Frelloskolens SFO
Kl. 13.00-13.30
Få rystet kroppen og oplev glæden med en halv times STOMP på Torvet. Linette Riber får dig til at finde rytmen – med hele kroppen og forskellige hjælpemidler. Mærk energien stige mens I klapper, stamper, ryster og slår på spande og andet, der kan larme. Alle kan være med.
Sted: Kirkepladsen
Arrangør: Musik & Billedskolen
Byen brænder – foredrag: (Mere uddybende tekst i særskilt mail med arrangementer på biblioteket)
Kl. 13.00 og kl. 19.00
Brande var katastrofale i fortiden, hvor husene i højere grad var bygget af brandbare materialer. Hør hvordan brande i jernalderen er en gave til arkæologien og vor tids viden: Lyt når museumsinspektør Lars Chr. Bentsens fortæller, hvad vi ved om udviklingen af brande, afværgende foranstaltninger, brandkorps m.m. Foredraget slutter med beskrivelse af to alvorlige brande i Varde i 1779 og 1821.
Husk tilmelding.
Sted: Varde Bibliotek
Arrangør: Vardemuseerne og Varde Bibliotek
Jydepotteværksted – prøv selv!
Kl. 17.00-19.00
Du kan forme din egen potte efter de særlige principper, som karakteriserer jydepotterne. Jydepotter var rundbundede kar af ler, der særligt blev lavet i Vestjylland og på Varde-egnen. De har været produceret helt tilbage fra år 1500 og har været i brug i over 400 år.
Primært for børn i skolealderen.
Sted: Torvegade/Varde Torv
Arrangør: Musik & Billedskolen
Byvandring for voksne
Kl. 17-18.30
Specielle steder og bygninger besøges rundt i byen og der deles ud af finurlig viden, historiske fortællinger og lokale overleveringer.
Start: Indgangen til middelalderpladsen ved Slotsgade 23-25. Slut: Varde Torv.
Arrangør: Udviklingsrådet Varde By
Besøg Det Gamle rådhus og hils på borgmesteren
Vil du se Det Gamle Rådhus og høre husets sjove historier eller har du spørgsmål til lokalhistorie så kig ind.
Borgmester Mads Sørensen fortæller lidt om, hvad der sker i kommunen og viser borgmesterkæden frem.
Kl. 18.00-19.00
Sted: Det Gamle Rådhus
Arrangør: Varde Lokalarkiv og Varde Kommune
Jubel spiller op til fest – kædedans kl. 20.00
Kl. 17.30-21.00
Jubel har samlet fire musikanterne, der i mange år har spillet på historiske markeder overalt i landet. Gruppen tager til nær og fjern med deres instrumenter og underholder ung og gammel med musik og spændende historier. På torvet i Varde er Jubel garant for højlydt musik og kædedans, hvor alle inviteres med til at træde dansen. Vil du slide lidt på danseskoene, bør du u hvert fald være klar kl. 20.
Sted: Varde Torv
Arrangør: Varde Kommune
Madam Skralds Skatte
Kl. 17.30-21.00
Madam Skrald hygger om Torvets mindste gæster på torvet. Måske er du heldig og får lov til at kigge i Madam Skralds Skattekister, når hun vandrer rundt – et “miniteater”, der vil få smilet og latteren frem ved børn og barnlige sjæle.
Sted: Varde Torv
Arrangør: Varde Kommune
Mester Peder & Ildknægten
Kl. 17.30-21.00
Den gamle gøgler og plattenslager Mester Peder kommer til Torvet sammen med den unge knægt, Ildknægten. Under larm og højtskrydende lovprisning af egne evner, lokker de publikum til pladsen. Et hylende morsomt historisk gøglershow, der nok skal få publikum til at gribe dybt i lommerne efter en mønt.
Sted: Varde Torv
Arrangør: Varde Kommune
Velkommen til middelalderfestival og ”Varde Brænder”
Kl. 20:45
Borgmester Mads Sørensen åbner den første opførelse af middelalderforestillingen ”Varde Brænder” og byder velkommen til en festlig middelalderweekend – 3 dage med oplevelser og autentisk middelalderstemning.
Ildshow i tusmørket
Kl. 20.50-21.00
Mester Peder sætter ild til faklen og den unge knægt, Ildknægten lader poi’erne hvirvle, når han jonglerer med flammerne og sluger og puster ilden til stor fryd for torvets gæster. Ilden har hovedrollen i et poetisk og dramatisk show som optakt til aftenens teaterforestilling.
Sted: Varde Torv
Arrangør: Varde Kommune
Middelalderforestillingen ”Varde Brænder” (spilles fredag og lørdag)
Kl. 21.15-22.15
En forestilling der tager udgangspunkt i nedbrændingen af Varde by i 1439 – en katastrofal konsekvens af bøndernes oprør over deres ringe forhold og adlens magt. Fortællingen handler om bonden Jakob og hans families vej i oprøret mod datidens samfundsopbygning og om konsekvensen af de valg vi træffer. En blanding af dramatik, kærlighed, opgør og skæbnesvangre valg.
Manuskriptforfattere og instruktører: Jens Frausing og Louise Rømhild
Kostumer og scenografi: 7-kanten
Koreografi: Caroline Sander Jepsen v/Dance Company Twenty
Lys- og lyd: AllStage
Arrangør: Varde Kommune
Økonomi: Region Syddanmark, NordaFonden, Varde Kommune.
Lørdag den 27. august
Mini middelalderfestival på Varde Bibliotek
HEKSEMEDICIN – Fra Kopper til Corona v. forfatter og historiker Palle Reimann
Kl. 12.30
Palle Reimann udgav i 2020 romanen Lysbringersken, en barsk og til tider sort humoristisk fortælling om hekseforfølgelse, som var en del af middelalderen i Europa. 50.000 overvejende kvinder blev brændt på bålet. Mange var kloge koner og jordemødre, der med livet som indsats behandlede med naturmedicin og besværgelser – uden kendskab til bakterier og virusser. Hør Palle Reimann dele ud af sin viden.
Maria Helleberg og Sommerfugl Ensemble
Kl. 14.15
Den historiske forfatter Maria Helleberg fortæller i romanen ”Sommerfugl” om Ingerd, der via sit ægteskab lærer at begå sig i det politiske magtspil – færdigheder hun får brug for under reformationens.
Middelalder-orkestrene Almune og Götterfunken ”Sommerfugl Ensemblet” spiller smukke sange iført dragter som de så ud på denne tid.
Pris 75 kr. Samlet billet på vardebib.dk/oplev – Madbillet til en pølse på middelalderpladsen afhentes på biblioteket.
Sted: Varde Bibliotek – salonen.
Arrangør: Varde Bibliotek
Byvandring for voksne
Kl. 17-18.30
Specielle steder og bygninger besøges og der deles ud af finurlig viden, historier og overleveringer fra byens historie. Der er ikke forplejning på turen så medbring gerne selv eller vent og få middelaldersuppe v/Lonnie på “endestationen” Sct. Nikolais Plads kl.20.
Start: Indgangen til middelalderpladsen ved Slotsgade 23-25. Slut: Sct. Nikolais Plads
Arr.: Udviklingsrådet Varde By
Aftenandagt ved Sct. Nicolai Kirketomt.
Kl. 19-19.45
Middelalderandagt på St. Nicolai kirketomt ved sognepræst Morten Thaysen. Musikalsk ledsagelse af Varde Kirkes organister. Kirken var viet til den hellige Nikolai og nævnt i bøgerne første gang i 1300-tallet – et sted oplagt til fordybelse. Byrådet og andre giver den udklædt som adel og sognebønder efter datiden skik.
Sted: Sct. Nicolai Kirkeplads
Arrangør: Varde Sogn Menighedsråd og Varde Kirke
Munkene huserer med øl, suppe og underholdning.
Kl. 20-21:00
Oplev middelalderstemningen på den tidligere kirkeplads med Lonnies gode suppe og middelalderinspireret musik, gøgl og underholdning. Warwik Bryghus sælger øl og drikke på pladsen. Vi varmer op til forestillingen “Varde brænder” på torvet kl. 21.15.
Sted: Sct. Nicolai Kirkeplads
Arr.: Udviklingsrådet Varde By
Middelalderforestillingen ”Varde Brænder” (spilles også fredag og lørdag)
Kl. 21.15-22.15
En forestilling der tager udgangspunkt i nedbrændingen af Varde by i 1439 – en katastrofal konsekvens af bøndernes oprør over deres ringe forhold og adlens magt. Fortællingen handler om bonden Jakob og hans families vej i oprøret mod datidens samfundsopbygning og om konsekvensen af de valg vi træffer. En blanding af dramatik, kærlighed, opgør og skæbnesvangre valg.
Manuskriptforfattere og instruktører: Jens Frausing og Louise Rømhild
Kostumer og scenografi: 7-kanten
Koreografi: Caroline Sander Jepsen v/Dance Company Twenty
Lys- og lyd: AllStage
Arrangør: Varde Kommune
Lørdag og søndag
Gøgleri og markedsløjer
Lør kl. 10.00, 11.30, 15.00
Søn kl. 10.30, 12.00, 15.15
Den gamle gøgler og plattenslager Mester Peder kommer til markedspladsen i selskab med den unge knægt, Ildknægten. Sammen byder de gøgleri, hatteteater og markedsløjer til stor morskab for alle markedets gæster – børn som voksne.
Tag vasketøjet ind, pas godt på ungmøerne og hold fast på mønterne. Gøglerne er i byen!
Sted: Mester Peders telt
Kampshow med Lupus Tempus
Lør kl. 10.30, 15.30
Søn kl. 10.00, 14.30
Ridderne fra Lupus Tempus trækker sværdene og kæmper den ene indædte og spændende kamp efter den anden. Hvad kæmper de om? En ungmø, æren eller? Oplev showet og hør mere om det I Lupus Tempus’s lejr, hvor du måske også møder ridder Ole af Faaborg, Anders den lystige, Pauli kæmpen fra Vebbestrup og Ulækre Ulrik.
Sted: Opvisningspladsen
“Valravnen og søstrenes sang” med Rafn og Columba
Lørdag Kl. 11.00, 14:30
Søndag kl. 11:30, 14:00
Fortælling, musik og formidling om tro og overtro i middelalderen. Hvad troede man på indenfor det kirkelige og i folketroen? Hør hvordan de to retninger slyngede sig tæt sammen både til hverdag og fest.
Værkstedet – Portal af amuletter og symboler med Rafn og Columba
Lørdag kl. 12:30, 16:00
Søndag kl. 13:00
Vær med til at udsmykke en portal med amuletter og beskyttende symboler. Der bliver også mulighed for at lave en lille beskyttende souvenir, man kan tage med sig hjem.
Sted: Kig efter ”Familieteltet”
Gøgl og middelaldermusik med Ramashang
Lør kl. 12.00, 13.30, 16.00
Søn kl. 11.00, 13.00, 15.00
”Kære godtfolk! Herskaber og dameskaber og alle der måtte skabe sig der imellem”. Det er gruppens velkomst til publikum. Glæd jer til at opleve en unik blanding af tidløst gøgl og musik i skøn forening, når Ramashang kommer blæsende ind på pladsen. Vi advarer, man kan kun blive i godt humør!
Sted Det kan man ikke vide! Det hører man.
Kampshow med Scramasax
Lør 13.00
Søn 12.30
Det er nemt at genkende Scramasax på slagmarken, når de ude over rustningen bærer den røde kofte med den gule linje. Oplev dem i en levende og intens ridderkamp – ”må den bedste vinde!” I Ramasax’ åbne lejer kan du opleve et autentisk lejrliv med væld af forskellige håndværk og daglige gøremål, som skal klares, inden maden serveres under oversejlet
Sted: Opvisningspladsen
Ridderens liv fra vugge til grav:
Lør kl. 13.45
Søn kl. 13.30
Ridderfamilien – børn og voksne – fortæller om en ridders opvækst, uddannelse og hans liv fra fødsel til død. Her kan du se og høre om rustninger, våben og klædedragter fra alle samfundslag i senmiddelalderen.
Sted: Skuepladsen
Barberkirugen fortæller
- Åbent telt hele dagen
Lør kl.
Søn kl.
Bartskæreren (Barberkirugen) var middelalderens læge, der med brændejern, knive og medicin kurerede alskens dårligdomme. I Warwiks lejer kan du høre om og opleve middelalderens interessante og overraskende begreber om lægevidenskaben.
Sted: I Warwiks lejr
På pladsen:
Markeds- og madboder:
Rundt om på pladsen vil der være flere forskellige autentiske og lokale markedsboder, hvor Ravnens Datter, Gaidur, Duo Vetus og flere andre sælger urter, skåle, sværd, smykker, stof, træarbejder, honning, skind og meget andet.
Sæt dig gerne og nyd stemningen. Du kan stille sult og tørst ved Pandekageboden, Karamelmesteren som sælger skumfiduser fra middelalderen, Warwik Bryghus eller lokale foreningers madboder.
Lørdag fra kl. 12 til kl. 15.00 vil der være trækketure på ponyryg v/Fredensborg hestecenter.
Håndværk og formidlingsområdet:
I Scramasax’ lejr samles gruppen under oversejlet. Der syes og lappes, rustningsdele udskiftes og pudses – og maden tilberedes ved langbordet, hvor det sociale liv bliver udfoldet og folk slapper af. Kig forbi lejerens arbejdende håndværkere som spande- eller buemageren eller se hvordan de pilefletter eller farver garn.
Besøg også Valdemar Sejrs Jagtlejr hvor de fortæller om Valdemar Sejrs liv i perioden 1170-1241. Han blev i 1223 bortført under en jagt på øen Lyø. De fortæller den sandfærdige og gribende historie og dens betydning for Danmark og om livet i den kongelige jagtlejr.
Lupus Tempus og Ridderfamilien står klar til spørgsmål om ridderliv og kampudstyr og hos Warwik kan du opleve hverdagen med bagværk, madlavning og hverdagssysler og formidling af middelalderens lægevidenskab.
Familieteltet ved Rafn og Columba er altid åbent – med rig plads til både kreativitet, formidling og musik om tro og overtro i middelalderen. Alle er velkommen, men der vil være en særlig vinkel for børn. Se ”særligt for børn”. Kunsthistorikeren Mia og musikeren Monica bemander teltet og står for formidling og aktiviteter.
Se i programmet for billede.
Duo Vetus står klar til at fortælle om bearbejdning af hørplanten, der blev anvendt til middelalderens klæder og Marianne viser gamle håndarbejdsformer som brikvævning og forskellige fletteteknikker og fortæller om plantefarvning.
Konen med æggene fortæller om solæg og kryddersnaps – kom og smag!
Hjælp minimurerne fra Varde Miniby med at bygge Vardehus. De har taget de små mursten med fra værkstedet, så gæsterne ved Middelalderfestivalen kan være med til at bygge en vaskeægte borg fra bunden. Kig forbi og få en snak med dygtige og erfarne mini-håndværkere, der kan deres kram.
Hos Madam Skrald og Tambours Have kan børnene høre om middelalderens lægeplanter.
Kom og lav din egen salve, der kurerer alt lige fra sukkersyge til luft i tarmene.
Madam Skrald er ikke en heks, men der går jo rygter…. Uanset er hun altid god for en god historie og hun laver gerne en særlig salve, der kurerer netop det, du kæmper med. Køb planter fra den medicinske have til gode priser.
Vi får igen besøg af træskæren Bjarne, som viser det gamle træhåndværk, som den er brugt dengang og i dag. Kom og se og lær om håndværket – måske du fristes til at købe en lille ting med hjem.
Overgangen mellem middelalderen år 1000-1536 og vikingetiden år 800-1050 skete ikke lige fra den ene dag til den anden. Det kan være svært at skelne forskellen. Besøg vikingelejren med de tre vikingegrupper Gorm, Odgar og Skomageren fra Horsenes og hør mere om den tid og de voldsomme historier. Her kan du høre, hvordan man håndsyr vikingesko og bælter og laver glasperler over kulisse eller banker sølv og meget mere.