VIDEO – Søren Laulund: Denne dag har fra barns ben været noget særligt for mig

1. Maj tale v. Søren Laulund, Socialdemokratiet Varde

Denne dag har fra barns ben været noget særligt for mig. Musikken, sangene, glade mennesker og taler. Skal jeg være ærlig så var det ikke før jeg som voksen fandt mit politiske stå sted at talerne gjorde indtryk.

Denne dag, der startede som Arbejdernes internationale kampdag – er blevet et symbol om solidaritet for os med ”røde hjerter” og er fyldt med traditioner om at mødes, høre på talerne, nyde musikken og frem for alt være en del af fællesskabet.

For andet år i træk må vi fejre 1. maj med restriktioner.

Corona er som alle ved årsagen. I mere end et år har vi alle i større eller mindre grad været ramt af konsekvenser af den verdensomspændende pandemi.

Jeg er glad og taknemmelig for at være borger i et land, hvor vi i fællesskab har hjulpet hinanden over de værste bump. Der blev hurtigt etableret hjælpepakker til erhvervslivet, sundhedssystemet gearede om og Regeringen traf  hårde men nødvendige beslutninger, der skulle til for at bjærge os igennem med mindst mulige ofre.

Undervejs har mange gjort sig kloge på den valgte retning – skulle der lukkes hurtigere, åbnes mere og skulle en frisør have lov til at klippe. Vi blev et land fyldt med amatør eksperter i epidemi bekæmpelse.

Jeg mener det seneste år har vist at fællesskabet har sejret – vi har passet på hinanden. Set i bakspejlet kunne nogle ting være gjort anderledes – og vi skal grundigt evaluere hele forløbet, så vi er mere beredt- når vi en anden gang bliver ramt af en sådan ”100 års epidemi”.

Det mest dramatiske var uden tvivl det, der er døbt ”mink skandalen”. Den ramte også hårdt her i Varde, hvor mere end 50 familier fra dag til dag måtte sige farvel til generationers livsværk. Selvom der økonomisk kompenseres så giver det dybe ar. Aflivning af minkene var sikkert nødvendig men udførelsen ikke køn. Det vil også være givtigt at drage grundig lære af denne sag.

Når det så er sagt så er der langt mere, der er gået godt end det er gået skidt. En stor tak skal der lyde til alle, der har ydet en ekstra indsats for at støtte fællesskabet i perioden.

Meget tyder på at vi snart er på den gode side af epidemien. Vaccinerne ruller over landet.  Smittetallene ser pænere ud. Landet åbnes gradvist op  og vi har fået udviklet en overvågning der gør, at vi hurtigt kan lukke ned, hvis der opstår lokale udbrud.

Vi vender gradvist tilbage til et normalt samfund – og snart skal vi have kommunevalg og valg til regionerne.

Socialdemokratiet i Varde starter den officielle valgkamp i dag. Vi har udarbejdet et stærkt valgprogram og stiller med et super stærkt kandidathold.

Ved det kommende valg er det vigtigere end nogensinde at Socialdemokratiet får et solidt mandat i det kommende byråd. Vi skal skifte borgmester og der er en enestående mulighed for at sprænge det borgerlige flertal, der har sat sit præg på kommunen i generationer. Venstre har flertal – men kun på grund af et partihop, men partiet står ad h til i meningsmålingerne. De konservative, der står godt i meningsmålinger – har i Varde øget deres byrådsgruppe med 100% – fra 1 til 2 – også på grund af partihop.

Socialdemokratiets udgangspunkt er derfor bedre end længe – og det skal vi ved en fælles indsats udnytte. Vi blev smidt ud ved den sidste konstituering og de røde finger- og fodaftryk som vi alligevel har sat – har været en kamp fra hus til hus. Det borgerlige flertal har leget med os – og givet os små lunser for at få ro. Når vi alligevel er gået med i diverse budgetforlig så er det fordi, vi har vægtet de røde aftryk højere end vor egen stolthed. Med et solidt mandat ved næste valg kan vi vende bøtten og få langt mere indflydelse – ja muligheden for at blive borgmesterparti er indenfor rækkevidde.

Et rødt udgangspunkt er vigtigere end nogensinde. De seneste år har vist at de borgerlige har blikket stift rettet mod leflen for erhvervslivet og en evig skræk for at pille ved skatten – og en tro på at ”enhver er sin egen lykkes smed”.

Vort udgangspunkt er trivsel og fokus på fællesskab. Varde kommune skal være et godt og trygt sted at bo. Vi tror på at fællesskab og solidaritet er vigtigere end nogensinde med de kommende års udfordringer:

  • Vi skal give vores bidrag til miljø og klimaindsatsen.
  • Vi skal sikre serviceniveauet for de borgere, der har brug for hjælp.
  • Vi skal skabe gode rammer for virksomheder og turismen- men ikke på bekostning af de der bor i kommunen.
  • Vi skal arbejde for trivsel og velfærd.

Med den socialdemokratiske regering er der blæst gunstige vinde i retning af Varde kommune:

  • Den udligningsreform, der blev båret igennem af Socialdemokratiet og Venstre tilførte Varde kommune 60 mill. kr.

– så skattestigninger er ikke aktuelle .

  • -Flere ressourcer til ældreområdet og til børne området.
  • Forhåbentlig en udvidelse af A11 mellem Korskroen og Varde.
  • Oprydning i Kærgård plantage.

Blot for at nævne noget.

Disse gunstige vinde skal forhåbentlig fortsætte med at blæse i vor retning, og med et stærkt lokalt socialdemokrati kan vi sikre at tilførte midler kommer derhen hvor de er tiltænkt.

Jeg vil slutte min tale på denne festdag ved at ønske jer alle sammen en god 1. maj og håber på at vi snart igen kan mødes fysisk både i forbindelse med den kommende valgkamp og ved andre lejligheder. Jeg tror at vi alle savner at kunne mødes med andre mennesker uden masker og restriktioner.

God 1. maj til jer alle!