10iCampus-elever oplever verden

10. klasse i Varde Kommune har gennem årene brandet sig på at være meget mere end en skolebænk med tavleundervisning. Her mærker, smager og føler eleverne verden udenfor, og det er netop, hvad Uiloq og Lærke kan skrive under på.

De to elever var i efteråret på studierejser som udvekslingselever, og inden længe kan de tage imod nogle af de venner på Campus, de fik på deres tur.

Uiloq Holm Madsen og Lærke Pekruhn var begge af den overbevisning, da de startede på 10iCampus, at bød muligheden sig, ville de afsted som udvekslingselever et sted i verden.

– Det var egentlig ikke så afgørende, hvor rejsen gik hen, for mig var det vigtigt at opleve en anden kultur på en anden måde, end man gør som turist, fortæller Uiloq.

Hende og Lærke var begge heldige at blive tilbudt en uges skoleophold i Grækenland, og de var spændte, da de steg på flyet i oktober sidste år.

– Vi skulle bo lokalt, og gå på den lokale skole, og allerede fra den første dag var jeg ret imponeret over den store forskel kulturelt, fortæller Uiloq. Hun og Lærke kom til at bo hos den samme værtsfamilie, hvor første indtryk var, at her var godt nok kompakt.

– Det var et område med mange små huse, og der var ikke værelser til alle børn; her deler man værelse, og i det hele taget var det bare meget småt og klemt, men hyggeligt, fortæller Lærke.

(Artikel fortsætter under foto)

Skolen var også ganske anderledes end det, de to piger kender fra deres dagligdag.

– Vi undrede os lidt over de mange herreløse hunde, der gik frit mellem eleverne, og så var det på en eller anden måde gammeldags – måske endda lidt fattigt… Der var ikke mange materialer for eleverne at arbejde med, men der var til gengæld en overvældende god stemning, konstaterer Lærke.

Hvor både hun og Uiloq oplever, at der er mange uskrevne regler i deres dagligdag, især mellem piger, så var alting meget mere frit her.

– Det var meget tydeligt, at man ikke blev dømt på samme måde. For eksempel var vi på en bustur, hvor alle elever sang i mikrofon, og det blev forventet, at vi også gjorde det – så det gjorde vi da, griner Uiloq og tilføjer: Det var nok ikke sket her i Vestjylland…

(Artikel fortsætter under foto)

Lærke tog afsted på endnu et ophold i efteråret, denne gang til Spanien.

– Det var så noget helt andet. Her boede min værtsfamilie i lejlighed i en væsentlig større by, og det slog mig hurtigt, hvor rent og pænt her var – i forhold til Grækenland, fortæller Lærke og fortsætter: Skolen var enormt flot, og det dertilhørende dansestudie mindede mest af alt om et slot. Det var ret vildt. Jeg var ude og se en masse seværdigheder og oplevede et ungemiljø, der igen var helt anderledes. Det var bare en fantastisk oplevelse…!

Uiloq og Lærke er enige om, at det, der har gjort størst indtryk, er måden man er sammen på – kulturen blandt de unge.

– Her kunne vi lære noget! Alle taler med alle, – der er ikke noget hierarki, og ingen står alene. Åbenheden og imødekommenheden er fantastisk. Det var virkelig fedt at opleve!

Begge elever er enige om, at det har været en oplevelse, de ikke ville have undværet, og de håber, at de kommende år på Varde Gymnasium også vil byde på rejser ud i verden.

– Vi har lært en masse af det her – ikke mindst om os selv – og vi kan kun anbefale andre at tage af sted, hvis muligheden byder sig, lyder det fra Lærke og Uiloq fra 10iCampus Varde.