150.000 gratis måltider til socialt udsatte mennesker

Social Drive Out har nu uddelt 150.000 måltider, siden indsatsen begyndte at køre i 2020. Det er et tydeligt tegn på, at stadig flere mennesker lever i velfærdssamfundets blinke vinkel uden tilstrækkelig hjælp og støtte – især i landdistrikterne.
Udsatheden i udkanten vokser i Danmark. ¨

– Vi bliver til stadighed overraskede over armoden, vi møder. Isolerede mennesker lever i knugende ensomhed, misbrug, psykisk og fysisk mistrivsel og med andre udfordringer uden tilstrækkelig hjælp og støtte, siger generalsekretær Peder Meisner fra KFUM’s Sociale Arbejde.

Social Drive Out begyndte at køre ud og etablere pop-op-væresteder under corona-nedlukningen i påsken 2020 og har siden uddelt 150.000 gratis måltider.

Social Drive Out, som fik Kronprinsparrets Sociale Pris 2023, udbringer hver uge mad og nærvær 91 steder i Danmark. Deltagerne får hjælp og støtte til at løse sociale udfordringer på stedet. Social Drive Out tilbyder også gældsrådgivning, retshjælp, rusmiddel- og ludomanibehandling i KFUM’s Sociale Arbejdes regi samt bygger bro til læger, hospitaler, psykiatrien, kommunen mv.

For at støtte de mest udsatte mennesker, som ikke selv kan opsøge hjælp, kører Social Drive Out også individuelle ”grusvejsture”
OVERSETE OG USYNLIGE UDSATTE
Forskning fra Aalborg Universitet dokumenterer, at nogle udsatte mennesker lever oversete og usynlige i velfærdssamfundets blinde vinkel uden brug af sundhedssystemet eller offentlige ydelser.

– Det kan være provokerende for vores forståelse af det samfund, vi lever i. Folk har svært ved at tro, at det kan være rigtigt. For de ser ikke den usynlige forarmelse, som findes i nogle udkantsområder, siger forskerne Betina Jacobsen og Iben Nørup fra Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, som er ved at færdiggøre deres følgeforskning om Social Drive Out og social udsathed i landdistrikter.

FAKTA OM UDSATHED I UDKANTEN
• Antallet af socialt udsatte mennesker i landkommunerne steg med 10 procent fra 2017 til 2021. I landkommunerne er mere end 300.000 mennesker socialt udsatte eller i risiko for at blive det ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2021.
• Samtidig oplevede landkommunerne ifølge De Kommunale Nøgletal en stigning i udgifterne til forsørgelse til 17-64-årige på 43 procent mellem 2012 og 2023. I den tilsvarende periode steg udgifterne i hovedstads- og storbykommunernes med 15 procent. Landkommunerne brugte 21.864 kroner pr. person i 2023, mens hovedstads- og storbykommunerne brugte 13.567 kroner.
• Den demografiske forsørgerbrøk, som betegner forholdet mellem borgere i og uden for den erhvervsaktive alder, forventes ifølge VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, at stige med 17,5 procent i yderkommunerne fra 2021 til 2031. Bykommuner vil opleve en stigning på 10,0 procent. Dermed vil yderkommunerne i 2031 have 89 børn og ældre pr. 100 borgere i den erhvervsaktive alder, mens bykommunerne vil have 59.
Læs yderligere fakta om udsathed i udkanten på www.socialdriveout.dk/udsathed