Region Syddanmarks budget for 2018 blev vedtaget med et bredt flertal på regionsrådsmødet. Der skal ikke være sparerunde på sundhedsområdet i 2018, da regionen har en sund økonomi.
Kun Enhedslisten står udenfor
Blandt de syddanske regionsrådspolitikere var der bred enighed om, at regionens driftsbudget for 2018 er landet på en god måde, da det blev vedtaget på regionsrådsmødet 25. september 2017.
Budgettet på 25,5 milliarder kroner blev vedtaget med 40 ud af 41 stemmer. Udenfor aftalen af næste års budget står kun Enhedslisten. Gruppeformand Vibeke Syppli Enrum forklarer hvorfor:
– Vi er store modstandere af kravet om to procent mere aktivitet hvert år, og det er en vigtig faktor i forhold til, at vi stemmer imod budgetaftalen. Der er mange eksempler på, at medarbejderne på sygehusene råber vagt i gevær. Travlheden skaber et dårligt arbejdsmiljø på sygehusene, hvor personalet ikke altid kan stå inde for patientsikkerheden. I Enhedslisten havde vi håbet på en mere fantasifuld tilgang til de stramme rammer.
Konkrete tiltag
Budgettet viser, at regionen har en stabil økonomisk planlægning. Dette betyder, at der ikke bliver tale om nogen sparerunde på sundhedsområdet i 2018. Derimod er der et mindre råderum til at prioritere nye tiltag. Der er afsat penge til en række konkrete tiltag, som en ekstra ambulance i Varde-området, en ny ambulancestation i Egtved og et nyt parkeringshus ved sygehuset i Vejle.
Budgettet indeholder også midler til, at flere syddanske kvinder fremover kan få tilbud om at føde ved en kendt jordmoder, som har fulgt dem under hele graviditeten, samt at de mest udsatte psykiatriske patienter selv kan bestemme, hvornår de har brug for en kort indlæggelse.
Regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen fra Socialdemokratiet udtaler om tiltagene:
– På sundhedsområdet prioriterer vi områderne: Fødselsbetjening, det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, hygiejneindsatsen og psykiatriområdet – ikke mindst indsatsen over for sårbare unge, og at vi får undersøgt, hvorfor flere og flere unge får psykiske problemer. Vi er også godt tilfredse med, at det præhospitale område har fået et løft, og ser det også som en vigtig opgave at få lavet en analyse af, om vi har de rigtige mål for responstid her i regionen, og om vi udnytter de kompetencer, vi har ansat, på den mest optimale måde.
Derudover er der også afsat midler til, at der bliver fundet nye metoder til at boligejere med forurenede grunde hurtigere kan få afklaret, hvordan forureningen skal håndteres.
Af Sissi Andersen