20-årig kvinde lærte lektien

Lige nu og frem til den 8. oktober kører en landsdækkende kampagne, der fokuserer på mental uopmærksomhed i trafikken. Mental uopmærksomhed er en faktor i omkring 28 procent af trafikulykkerne eller nærved ulykkerne, som sker i Syd- og Sønderjylland. For en 20-årig kvinde var det også mental uopmærksomhed, der var skyld i, at hendes dag blev vendt op og ned.  

Endte i modsatte vejbane

Du kender sikkert godt det med, at man sidder bag rattet og er lidt stresset. Der er travlt, og meget skal nås. Imens skal du også lige sende en vigtig sms.

For en 20-årig kvinde i Vestjylland gik den handling en dag i august helt galt. I nogle få sekunder havde hun ikke opmærksomheden rettet mod trafikken, men mod smartphonen. Det resulterede i, at hun kørte direkte ind i en bunke sand, der var placeret i højre side af vejbanen. Efterfølgende ramte bilen, en knap et år gammel Kia Rio, en stor container, der var placeret bagved, væltede om på taget og endte til sidst i den modsatte vejbane – halvt på fortovet, halvt på vejen.

– Jeg kan slet ikke huske nogen detaljer fra selve ulykken eller den SMS, jeg var i gang med at se på, fortæller den 20-årige kvinde.

– Jeg registrerer, at der er et bump, hvorefter jeg sætter bilen i tredje gear. Derefter sortner det for mine øjne. Bilens airbag bliver udløst af det bratte møde med sandbunken. Og det gør, at alt nu bliver hvidt omkring mig.

– Og da bilen igen holder stille, lægger jeg mærke til, at jeg stadig har hænderne på rattet og har presset mig tilbage i sædet. Men jeg har fuldstændig mistet orienteringen og aner ikke længere, hvor jeg befinder mig, fortæller den unge bilist.

Lært en lektie

Uheldet har givet kvinden varig hovedpine, men ellers ingen fysiske skader fra ulykken. Bilen blev til gengæld totalskadet, og selvom hendes krop ikke har taget yderligere skade, har uheldet kostet hende dyrt. Ulykken har nemlig sit tag i hendes krop.

– Jeg bliver stadig meget påvirket, når jeg tænker tilbage på, hvad der skete, og hvad der kunne være sket. Tænk, hvis jeg var kommet til at køre nogen ned. Nu skete der heldigvis udelukkende materiel skade. Og jeg har lært en vigtig lektie. Jeg lægger telefonen langt væk, når jeg kører bil. Der er aldrig noget, der haster så meget, at man skal være uopmærksom, når man kører bil, understreger den 20-årige.

En ny landsdækkende undersøgelse viser, at hele 28 procent af de bilister, der har kørt galt eller været ved at køre galt i Syd- og Sønderjyllands politikreds, var mentalt uopmærksomme, da hændelserne fandt sted. Det betyder, at de sad i egne tanker, var stressede eller trætte. Også på landsplan går de 28 procent igen i undersøgelsen, som er lavet af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, hvor over 4.300 bilister har medvirket.

Otte ud af de ti deltagende i undersøgelsen vurderer desuden, at den farlige situation kunne have været undgået, hvis de havde været mere mentalt til stede bag rattet.

”Kom ud af din boble – kør bil, når du kører bil”

Det fremgår af oplysninger fra Vejdirektoratet, at i Syd- og Sønderjylland har i alt 25 bilister mistet livet fra 2011-2015 grundet uopmærksomhed i trafikken. Tallet lå på 283 på landsplan.

En landsdækkende kampagne, der kører frem til den 8. oktober, fokuserer på mental uopmærksomhed i trafikken. Der kommer også til at være aktiviteter i forbindelse hermed i Syd- og Sønderjylland.

Du kan finde en række gode råd, der kan hjælpe dig med at blive mere opmærksom i trafikken på: https://www.sikkertrafik.dk/kampagner/koer-bil-naar-du-koerer-bil?id=15649#15649

Rådene er udarbejdet i forbindelse med den aktuelle kampagne ”Kom ud af din boble – kør bil, når du kører bil” lavet af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Kvinden optræder anonymt i interviewet, men Syd- og Sønderjyllands Politi er bekendt med hendes identitet.

 

 

Af Sissi Andersen