Høfeber – allergi – er du ramt?

Høfeber betragtes ikke i sig selv som en alvorlig sygdom, men symptomerne kan alligevel være meget generende og påvirke ens livskvalitet. Høfeber topper som regel blandt yngre voksne og ledsages ofte af andre allergiske tilstande som astma og eksem.

På Varde Apotek kan du altid få gode råd og vejledning, hvis du tror, du er ramt af høfeber – eller hvis du ved, du er det.

Høfeber skyldes typisk overfølsomhed over for forskellige luftbårne partikler (såkaldte allergener) som:

  • Pollen
  • Dyrehår
  • Støvmider
  • Svampesporer

Hvis din krop har dannet allergiantistoffer ved tidligere kontakt med et allergen, fx birkepollen, er kroppen blevet følsom for allergenet, og næste gang, du kommer i kontakt med birkepollen, opstår der en allergisk reaktion med symptomer: kløe, snue og tilstoppet næse. Mængden af allergiantistoffer er afgørende for graden af symptomer.

Hvis du har høfeber hele året (allergisk helårssnue), kan du være overfølsom overfor:

  • Dyrehår (hund, kat, hest, hamster)
  • Støvmider
  • Skimmelsvampe.

Du bør gå til lægen, hvis du bemærker symptomer, som kan skyldes astma, som fx:

  • Langvarig tør hoste
  • Periodevis åndenød
  • Nattehoste
  • Pibende vejrtrækning.

Du kan gøre flere ting for at undgå det, som du er allergisk over for:

  • Bliv undersøgt, så du ved, hvilken type allergi du har.
  • Undgå pelsdyr, hvis du er arveligt disponeret for at udvikle høfeber.
  • Undgå jobs, hvor der er stor risiko for at udvikle allergi, fx dyrlæge eller bager.
  • Undgå rygning (også passiv rygning), da det kan forværre allergien.
  • Forebyg og begræns kontakt til pollen, hvis du har pollenallergi.
  • Minimér husstøvmider, hvis det er din allergi. Hold luftfugtigheden i soveværelset nede og undgå faste tæpper. Vask puder, dyner og rullemadras ved mindst 60 grader ca. hver anden måned.

Hvor udbredt er høfeber?

Høfeber er en udbredt tilstand, der kan opstå i alle aldre. Antallet af personer, der har høfeber, er to- til tredoblet inden for de sidste 20 år og det skønnes, at ca. 15% af danskerne har høfeber. Sygdommen rammer lidt flere mænd end kvinder og er ekstra hyppig, hvis man har astma.

Høfeber er arveligt. Hvis én af dine forældre har allergi, har du mellem 20-30 % risiko for at få høfeber. Hvis begge dine forældre har allergi, stiger risikoen til op mod 50 %.

Hvordan udvikler høfeber sig?

Prognosen ved høfeber er god. I de fleste tilfælde aftager symptomerne med stigende alder. Nogle personer har dog en stærkt øget risiko for at udvikle astma. Du bør derfor gå til lægen, hvis du bemærker symptomer, som kan skyldes astma: langvarig tør hoste, periodevis åndenød, nattehoste og pibende vejrtrækning.

Undersøgelse for høfeber

Hvis din læge mistænker, at du har høfeber, bliver du spurgt detaljeret til generne og til mulige risikofaktorer, fx kæledyr, job og arvelighed. Hvis dine gener er sæsonafhængige, kan lægen med stor sandsynlighed udpege det, du er allergisk overfor. Ved symptomer i det tidlige forår er der typisk allergi over for hassel, el eller elm, i april-maj er det typisk allergi over for birk, som giver symptomer, mens i maj-august er det typisk græsallergi.

Priktest og allergiblodprøve

I mange tilfælde vil man dog foretage en allergitest – en såkaldt hudpriktest, hvor man anbringer en lille dråbe allergen på huden og prikker igennem dråben med en lille kniv (lancet).

Ved positiv reaktion dannes der få minutter efter en lille hævet og kløende plet på huden. Det skyldes en allergisk reaktion mellem allergenet og de allergiantistoffer, som findes i blodet.

I nogle tilfælde kan man vælge at tage en blodprøve, hvor man også kan påvise allergiantistoffer.

Behandling af høfeber

Høfeber kan behandles på flere måder – enten med medicin, som nedsætter symptomerne eller med allergivaccination. Mange har også glæde af at skylle næsen med saltvand for at nedsætte mængden af pollen på næseslimhinden.

Antihistaminer

Antihistaminer fås som tabletter samt øjendråber og næsespray til lokalbehandling. Antihistamin er effektivt til at mindske eller helt fjerne kløe fra næse og øjne og virker også godt på løbende næse.

Du kan få næsespray, som indeholder en kombination af antihistamin og binyrebarkhormon.

Binyrebarkhormon

Næsespray med binyrebarkhormon virker godt på næsekløe, tilstoppet og løbende næse, men ikke så godt på øjensymptomerne. Medicinen virker bedst, hvis du tager den forebyggende hele pollensæsonen. Næsespray med binyrebarkhormon belaster ikke kroppen da binyrebarkhormonet kommer ikke over i blodet. Hos nogle kan det give tendens til næseblod.

Ved meget voldsomme symptomer kan en kort kur med binyrebarkhormontabletter være nødvendigt.

Vaccination mod høfeber

Hvis du har græspollenallergi eller birkepollenallergi, kan du blive allergivaccineret med en tablet, men ellers foregår vaccination mod høfeber ved, at der sprøjtes små doser af allergenet ind under din hud hos lægen.

I starten får du indsprøjtninger én gang om ugen med stadig større dosis, så kroppen oparbejder en tolerance mod allergenet. Efterhånden, når en tilstrækkelig høj dosis er nået, kan du nøjes med indsprøjtninger hver 6.-8. uge.

Kilde: apoteket.dk