Vi trænger til lidt hygge mad i weekenden og det er jo stadig koldt, så jeg vil foreslå en god gammel ostefondue med daggammelt brød, stegte kartofler og det hele 🙂 Dertil passer riesling med lidt sødme glimmerende.
Til dessert forsætter vi i Riesling sporet – dog i en noget sødere senhøstet udgave til “årstidens” frugt med mascaponecreme til
God weekend derude i sneen
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIHovedret, Ost
FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 15 min
Det skal du bruge
Ostefondue200 g Digekroge (Havgus – Arla Unika)200 g emmentaler200 g gruyere200 g Kry (Arla Unika)1 fed hvidløg½ lb hvidvin1 skvis citronsaft2 spsk maizenaLidt revet muskatnødTilbehør2 halve dagsgamle franskbrød – af forskellig type4 stk modne pærer500 g kartoflerSmør til at stege kartofler iSalat1 stk salathoved – hjertesalat eller romaine1 tsk dion sennep1 fed hvidøg2 spsk balsamico / mørk eddike4 spsk smagsneutral olie
Sådan gør du
1
Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette stykker og giv dem et opkog i gryde
Sluk, når de koger og lad den stå i vandet2
Riv osten groft og kom i gryde sammen med hvidvinen – lad det trække en halv times tid
3
Kom kartoflerne i ovnen på 200 g – fordelt på bagepapir
Steg dem til de er brune og møre4
Klargør pære og brød
Pæren skrælles og skæres i mundrette stykker
Brødet skæres i mundrette stykker5
Vask , slyng og riv salaten i mindre stykker
Lav dressingen:
Pres et fed hvidløg ned i lille skål (ca ø 7 cm)
Kom 1 tsk salt i og rør rundt
Kom 1 tsk sennup i og rør rundt
Kom balsamico i og rør rundt
Kom olie i (lidt ad gangen) og rør rundt
Dressingen skal blive tyk og ikke skille
Kom dressing på salaten og rør let – så er den klar6
Varm osten op under omrøring
Når den smeltet – jævner du den med maizena blandet med en skvis hvidvin
Lad oste massen koge op, så den “tykner”
Riv lidt muskatnød i7
Find dit fonduesæt frem og gnid gryden med hvidløg
Tænd brænderen og hæld ostemassen op
Serverer tilbehør i små skåle og salat i lille dyb tallerkenVin skal der til8
Åben vinen – meget gerne riesling med sødme
Vi drak en fra Ernest Wein i Alsace (80 kr Winefamly)
Opskrift
ANTAL4 PortionerKATEGORIDessert
FORBERELSESTID30 minTID I ALT30 min
Det skal du bruge
Frugt6 stk af dine ynglings frugterMascapone creme250 g mascapone2 stk æggeblommer50 g sukker½ vaniljestang3 dl god rom
Sådan gør du
Frugt1
Skyl og skræl
Skær i mundrette stykkerMascapone cremen2
Flæk vaniljestang og tag korn ud
3
Rør sukker, blommer og vanilje til en æggesnaps
Vend den i mascaponen sammen med rommenVin skal der til4
Åben vinen – gerne noget senhøstet
Vi drag en tysk berensauslese fra Stepp – 75 kr Winefamly