Madblog: Ostefondue “med det hele”

Vi trænger til lidt hygge mad i weekenden og det er jo stadig koldt, så jeg vil foreslå en god gammel ostefondue med daggammelt brød, stegte kartofler og det hele 🙂 Dertil passer riesling med lidt sødme glimmerende.
Til dessert forsætter vi i Riesling sporet – dog i en noget sødere senhøstet udgave til “årstidens” frugt med mascaponecreme til

God weekend derude i sneen

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

FORBERELSESTID15 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 15 min

 

Det skal du bruge

 

Ostefondue
 200 g Digekroge (Havgus – Arla Unika)
 200 g emmentaler
 200 g gruyere
 200 g Kry (Arla Unika)
 1 fed hvidløg
 ½ lb hvidvin
 1 skvis citronsaft
 2 spsk maizena
 Lidt revet muskatnød
Tilbehør
 2 halve dagsgamle franskbrød – af forskellig type
 4 stk modne pærer
 500 g kartofler
 Smør til at stege kartofler i
Salat
 1 stk salathoved – hjertesalat eller romaine
 1 tsk dion sennep
 1 fed hvidøg
 2 spsk balsamico / mørk eddike
 4 spsk smagsneutral olie

 

Sådan gør du

 

1

Skræl kartoflerne, skær dem i mundrette stykker og giv dem et opkog i gryde
Sluk, når de koger og lad den stå i vandet

2

Riv osten groft og kom i gryde sammen med hvidvinen – lad det trække en halv times tid

3

Kom kartoflerne i ovnen på 200 g – fordelt på bagepapir
Steg dem til de er brune og møre

4

Klargør pære og brød
Pæren skrælles og skæres i mundrette stykker
Brødet skæres i mundrette stykker

5

Vask , slyng og riv salaten i mindre stykker
Lav dressingen:
Pres et fed hvidløg ned i lille skål (ca ø 7 cm)
Kom 1 tsk salt i og rør rundt
Kom 1 tsk sennup i og rør rundt
Kom balsamico i og rør rundt
Kom olie i (lidt ad gangen) og rør rundt
Dressingen skal blive tyk og ikke skille
Kom dressing på salaten og rør let – så er den klar

6

Varm osten op under omrøring
Når den smeltet – jævner du den med maizena blandet med en skvis hvidvin
Lad oste massen koge op, så den “tykner”
Riv lidt muskatnød i

7

Find dit fonduesæt frem og gnid gryden med hvidløg
Tænd brænderen og hæld ostemassen op
Serverer tilbehør i små skåle og salat i lille dyb tallerken

Vin skal der til

8

Åben vinen – meget gerne riesling med sødme
Vi drak en fra Ernest Wein i Alsace (80 kr Winefamly)

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID30 minTID I ALT30 min

 

Det skal du bruge

 

Frugt
 6 stk af dine ynglings frugter
Mascapone creme
 250 g mascapone
 2 stk æggeblommer
 50 g sukker
 ½ vaniljestang
 3 dl god rom

 

Sådan gør du

 

Frugt

1

Skyl og skræl
Skær i mundrette stykker

Mascapone cremen

2

Flæk vaniljestang og tag korn ud

3

Rør sukker, blommer og vanilje til en æggesnaps
Vend den i mascaponen sammen med rommen

Vin skal der til

4

Åben vinen – gerne noget senhøstet
Vi drag en tysk berensauslese fra Stepp – 75 kr Winefamly