Madblog: Saltede citroner til forret og hovedret

I denne uge bruger jeg saltede citroner i både forret og hovedretten. Det er et fantastisk krydderi at have i køleskabet og det er let at lave; det kræver bare salt, gode økocitroner, et stort patentglas og god tid 🙂 Hvis ikke du har det, kan du fint lave retterne med revet citron og ekstra salt.

Opskriften er enkelt: skær et dybt kryds på langs i citronerne, kom fint salt i om mas dem samme i glasset – dæk dem med lidt mere salt og sæt på køl. Saltet opløses og bliver til væske med tiden. Det kan holde sig længe 🙂

Weekends menu byder på en italiensk inspireret forret med Sauvignon Blanc i glasset og hovedretten er Thaicurry med okse – hertil en sødlig Riesling eller Gewurztraminer

God weekend 🙂

 

Troels Lorenzen

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID15 minTID I ALT15 min

 

Det skal du bruge

 

 2 dåser artiskok hjerter
 2 stk burrata (alternativt god frisk mozzarella)
 2 fed hvidløg
 God olivenolie
 1 spsk saltcitron (citron i saltlage) – alternativt revet citronskal over retten og salt i cremen
 Godt brød til 🙂

 

Sådan gør du

 

1

Blend artiskokkerne fra den ene dåse med hvidløg og ca 1 dl oliven olie
Anret cremen i 4 dybe tallerkner
Skær burrata’ene i halve og anret oven på artiskokcremen
Skær artiskokkerne fra den anden dåse i kvarte og anret dem omkring burrata’en
Skær saltcitronen i tynde stykker og pynt med dem
Dryp med oliven olien og serverer med god brød

Vin skal der til
2

Åben vinen – gerne en oversøisk sauvignon blanc der kan matche både artiskokken og den markante saltcitron
Vi drak en fra Matetic i Chile (110,- Erik Sørensen Vin)

 

 

 

Opskrift

 

ANTAL4 PortionerKATEGORI

 

 

FORBERELSESTID20 minTILBEREDNINGSTID1 hrTID I ALT1 hr 20 min

 

Det skal du bruge

 

 500 g oksekød i strimler
 1 bundt forårsløg
 1 stk rød peber
 1 dåse kokosmælk
 3 fed hvidløg
 1 stk chili (mellemstærk)
 1 spsk mangochutney
 4 stk limeblade
 2 spsk fiskesovs
 1 spsk madras karry
 1,50 spsk revet frisk ingefær
 1 tsk saltsyltet citron
 1 dl vand
 4,50 dl Jasminris
 1 bundt frisk koriander

 

Sådan gør du

 

1

Skyl og rengør alle grøntsager
Riv ingefær
Hak hvidløg og skær chili i tynde skiver
Skær rød peber i skiver – tværs over
Skær det halve af forårsløgene i 3 cm stykker

2

Svits ingefær og karry i olien i en gryde
Tilsæt kødet og brun det
Tilsæt resten af grøntsagerne – stadig på mellemhøj varme

3

Tilsæt kokosmælk, fiskesovs, limeblade, mangochutney, saltcitron og vand
Kog op og lad det simre en times tid

Imens kan du snitte resten af forårsløgene i skiver og ordne korianderen
Når den mangler en halv time, koger du risen i 7,5 dl letsaltet vand

Serverer som på billedet 🙂

Vin skal der til
4

Åben vinen – til halv og hel stærke asiatiske retter passer Alsace vinene Riesling, Pinot Gris og Gewurztraminer med deres sødme ret godt (de finders også på den tyske side)

Vi drak en halv sød gewurztraminer fra Stepp i Tyskland til (85,- kr ved Winefamly)