Årets første harekillinger kommer nu

Bittesmå harekillinger, der ligger helt alene, kan virke unaturligt for det menneskelige øje. Det resulterer hvert år i mange henvendelser til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral, men de enlige harekillinger er sjældent i nød.

Harekillinger er nogle af forårets første dyreunger, og allerede i starten af februar kan man få øje på dem i landskabet. Når ungerne kommer til verden, har de både pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen bevæger de sig omkring alene.

Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 modtager mange henvendelser fra folk, der tror at de har fundet en efterladt harekilling i nød. I 2022 modtog vagtcentralen 708 henvendelser omhandlende harekillinger, som var fundet liggende alene.
Henvendelserne kommer ofte fra velmenende borgere, som har fundet harekillinger, der ligger alene. De fleste af disse harekillinger er dog ikke i nød, men derimod på egen pote helt fra fødslen.
– Når folk tager de små harekillinger med hjem for at hjælpe dem, så gør de en sund og tryg harekilling angst og stresset. Denne handling kan i yderste konsekvens slå harekillingen ihjel. Det er derfor meget vigtigt, at man lader dem være, hvis ikke de er skadede, siger Michael Carlsen, biolog ved Dyrenes Beskyttelse.

Færdes på egen pote fra fødslen af
Harekillinger er nogle af forårets første dyreunger, og allerede i starten af februar kan man få øje på dem i landskabet. Når ungerne kommer til verden, har de både pels og åbne øjne, og i løbet af få timer efter fødslen bevæger de sig omkring alene.
– Harekillinger gemmer sig i nærheden af deres fødested, i en radius på ofte over 100 meter. Helt fra begyndelsen er de helt selvstændige. En enlig harekilling er altså ikke i nød eller forældreløs, men gemmer sig bare eller er på vej hen til sin mor for at få mælk, siger Michael Carlsen.
Hvis harekillingen er tydeligt skadet eller syg, er det derimod vigtigt at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler:
1. Lad harekillingerne være. Det er helt normalt, at de opholder sig alene.
2. Hvis en harekilling er blevet hjembragt, så skal den hurtigt genudsættes på stedet, den blev fundet. Hvis du ikke kan finde præcis det sted, du fandt den, så bare så tæt på som muligt – harekillinger kan godt finde vej.
3. Hvis harekillingen har synlige skader eller er blevet bragt hjem af hunden eller katten, så skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 for vejledning om håndtering af harekillingen.

 

Foto: Dyrenes Beskyttelse.