Læserbrev indsendt af Af Preben Friis-Hauge (V), formand for Varde Kommunes Plan- & Teknikudvalg, Søndergade 18, 6862 Tistrup
Hvor tit har vi ikke hørt borgere og erhvervsliv tale varmt om den grønne omstilling. Fx datacentre med tilhørende solceller og måske vindmøller er også blevet en del af den grønne omstilling, fordi man bruger grøn strøm, og at man bruger overskudsvarme fra datacentre til fx driv- og væksthuse.
Der kan desværre være ulemper forbundet med disse projekter. Det er “nemt” at være positiv overfor for et projekt, så længe man ikke skal være nærmeste nabo til projektet, men der vil altid være nogen, der ikke bliver “købt op” inde i projektområdet, og de bliver det, som jeg kalder “de nærmeste naboer”.
Disse nærmeste naboer er de der har de gener, der evt. måtte være fra et projekt. Det kan være sig udsyn til høje bygninger, snorende vindmøller eller en natursti man altid har brugt til afslappen gåture, der nu er fyldt op med solceller.
Hvad kan man gøre for de nærmeste naboer? I Varde Kommune holder vi særskilte møder med de nærmeste naboer, så de ikke føler de drukner i store borgermøder, hvor måske 90% af de fremmødte er tilfredse med et givent projekt, fordi de netop ikke personlig bliver berørt.
En kommune må ikke bare give penge til borgere, fordi man synes det er synd for dem, at de bliver nærmeste naboer til et givent projekt. Derfor er vi nødt til, og efter min opfattelse også forpligtet til, at vi i dialog finder ud af hvilke muligheder vi har. Jeg håber også, at projektmagere vil være nysgerrige på en sådan dialog.
Hvis et projekt, indeholder solceller og/eller vindmøller, så vil der være grønne puljemidler der kan søges til konkrete projekter. I Varde Kommune har vi indtil nu haft den praksis, at enkelte private borgere også skal kunne søge fra denne pulje. Den mulighed har vi netop i Varde Kommune, fordi det betyder, at de nærmeste naboer til et konkret projekt, kan søge om penge til at minimere de gener de måtte have.