Lige nu er det sæson for julefrokoster og øget aktivitet i nattelivet, hvor færdselspolitiet traditionen tro har fokus på påvirkede trafikanter.
Risikoen for at møde en spirituspåvirket bilist, motorcyklist m.m. i trafikken er heldigvis dalet igennem årene.
I Syd- og Sønderjylland sigtede politiet i 2018 således 503 trafikanter, mens tallet i 2022 lå på 461, et fald på 8,4 procent i perioden.
MANGE FLERE NARKOPÅVIRKEDE
Omvendt har antallet af narkopåvirkede personer i trafikken for længst overhalet antallet af spirituspåvirkede personer.
I 2018 blev det til hele 1.032 sigtelser, mens tallet i 2022 lå på 1207, en stigning på 17 procent.
– Både spiritus- og narkokørsel skaber farlige situationer, fordi du mister evnen til hurtigt at spotte, hvad der sker i trafikken og reagere i tide. Men hvor vi ser en tendens til, at mange har taget budskabet til sig, at man skal lade bilen stå, når man har drukket, har vi en udfordring, når det gælder narkobilister. Her er det i mange tilfælde unge, der kører med stoffer i blodet, understreger politikommissær John Weber fra Syd- og Sønderjyllands Politis Færdselsafdeling.
TAG PROBLEMET OP
Ud over, at han håber, at de unge trafikanter tager budskabet til sig, opfordrer han også forældrene til at drøfte problemstillingen med de unge.
Parallelt med, at færdselspolitiet i øjeblikket gennemfører særlige indsatser på området, gennemfører en række syd- og sønderjyske kommuner også en særlig oplysningsindsats målrettet unge.
Du kan læse mere om straffen for narkokørsel på Sikker Trafiks hjemmeside https://sikkertrafik.dk/…/medici…/straf-for-narkokorsel/